• Naši futsalisti sú najlepší v kraji

          • Študenti KGŠM vyhrali krajské kolo stredných škôl vo futsale, ktoré sa konalo v Detve. Turnaja sa zúčastnilo 8 škôl, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín.

            Výsledky v skupine :
            KGŠM : Gymn. DETVA 5 : 0
            KGŠM : Gymn. Rim.Sobota 1 : 0
            KGŠM : Str.zdrav.škola BB 5 : 0

            Semifinále :
            KGŠM : GJGT BB 1 : 1 pok.kopy 3 : 2

            Finále :
            KGŠM : Str.zdr.škola BB 1 : 0

            1. KGŠM
            2. Str.zdr.škola BB
            3. Str.špot.škola BB
            4. GJGT BB

            Na finálový turnaj O MAJSTRA SLOVENSKA, ktorý sa uskutoční 20. 5. 2024 v Banskej Bystrici postupujú prvé dve mužstvá. Chlapcom gratulujeme a prajeme veľa síl a špotového šťastia vo finále.

            Team tvorili :
            Samo Rusňák, Robo Richter, Boris Senček, Adam Solárik, Timotej Murčo, Kristán Chaban, Tadeáš Ferenc, Tomáš Janota, Šimon Valent, Dominik Ďaďan, Matúš Gyulai

          • Úspechy našich najmladších matematikov

          • V okresnom kole matematickej olympiády, ktoré prebehlo 3. 4. 2024, našu školu reprezentovali
            štyria žiaci. Lucke Šajgalíkovej z prímy sa podarilo získať za svoje riešenia úloh plný počet bodov,
            vďaka čomu sa umiestnila na 1. mieste.
            O týždeň neskôr sa Lucka a jej spolužiak Janko Kvasna z prímy, spolu s Jakubom Halgašom a Hankou Hajkovskou z tercie stali úspešnými riešiteľmi okresného kola Pytagoriády.
            Gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov!

          • Kováčova Bystrica

          • Dňa 18.04.2024 sa naši žiaci nižšieho gymnázia zúčastnili jubilejného XX. ročníka recitačnej súťaže Kováčova Bystrica. Alžbeta Jakubčová, Mária Ďadanová a Lívia Petrovičová (žiačky triedy tercia) sa prezentovali v kategórii vlastná tvorba – próza a získali predovšetkým cennú skúsenosť ohľadom vlastnej literárnej tvorby, ktorá ich ešte viac motivuje pokračovať v tvorivom písaní.
            Avšak, neodišli sme bez ocenenia. V umeleckom prednese, I. kategórii – interpretácia prózy, sa po nezabudnuteľnom výkone na 1. mieste umiestnil Matúš Holdoš (žiak triedy príma) a hrdo si odniesol krásny diplom!
            Matúšovi srdečne gratulujeme a prajeme mu ešte veľa ďalších recitačných úspechov!

          • Víťazstvo v silovom päťboji

          • Naši žiaci zo sexty v zložení Š.Saxa, J.Slovák, D.Tománek, S.Bottka obsadili 1.miesto na krajskom kole družstiev v silovom päťboji žiakov SŠ ktoré sa konalo na Gymnáziu M.Kováča v BB.

            Postúpili tak na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať v Trnave 26.4.2024.Gratulujeme za úspech a držíme palce vo finále.

          • OK v mixvolejbale žiakov SŠ

          • Gratulujeme k úspešnému 2. miestu OK v mixvolejbale žiakov SŠ.

            Výsledky: KGŠM : GMK 2:0 , KGŠM : GJGT 2:0, KGŠM : SG 2:0

            Finále : SŠŠ : KGŠM 2:0

            KGŠM reprezentovali: S. Ferenc, P.Chovan, Š.Saxa, J.Bernáth, D.Dlhošová, B.Žabková, Š.Surovcová, H.Hrašková

        • Dostaňme školu pod strechu!
          • Dostaňme školu pod strechu!

          • Našťastie nejde o výzvu o pomoc našej škole, ale mladým ľuďom v meste Tonj v Južnom Sudáne. Tento rok sa počas pôstneho obdobia naša škola zapojila do projektu združenia SAVIO, ktoré už po 19-tykrát poriada tzv. TEHLIČKU. V tomto roku chce zbierkou na Slovensku pomôcť postaviť multifunkčné edukačné stredisko pre deti a mládež v spomínanom meste Tonj. Naša školská komunita sa vyzbierala sumou 520 eur, za čo každému darcovi veľmi pekne ďakujeme!

            Nasledujúci link je milým pozdravom detí zo strediska sv. Bakhity v Tonj. 

            https://www.tehlicka.sk/wp-content/uploads/2024/02/t24-video-st.-bakhita-ec-tonj.mp4

          • Mobilita Erasmus+ vo francúzskom Berceau

          • V týždni od 17. do 23. marca 2024 sa 9-členná skupinka študentiek spolu s 2 profesormi vydali na týždennú vzdelávaciu mobilitu Erasmus+ do Francúzska. 

            Pred samotnou cestou sme museli absolvovať výberové konanie, ktoré spočívalo vo vypracovaní projektu zameraného na aktívne občianstvo.

            V noci 17. marca sme vyrazili autami do Viedne na letisko. Čakali nás dva lety (Viedeň - Paríž a Paríž – Bordeaux). Následne sme absolvovali cestu autobusom a vlakom. V meste Dax nás na stanici po dlhej ceste čakali sestra Stanislava a sestra Claire. Hneď ako nás uvideli, s veľkou radosťou kričali "Vitajte!" a následne sme sa s nimi priateľsky zvítali. Nasledovala už len krátka cesta do našej cieľovej destinácie Berceau Saint-Vincent-de-Paul, ktorá sa nachádza v departemente des Landes a regióne Nouvelle-Aquitaine.

            V pondelok sme sa so sestrou Claire a žiakmi francúzskej partnerskej školy zúčastnili na prehliadke celého školského komplexu. Ráno nám ukázali priestory školy, vonkajší areál ako aj ich sezónne projekty, na ktorých pracujú. Poobede sme sa presunuli do mesta Dax, kde sme absolvovali prehliadku mesta s výkladom zameraným na graffiti, ktoré zdobia niektoré mestské budovy. 

            V utorok ráno si bolo pár z nás zabehať po okolí Berceau, aby sme lepšie spoznali prostredie okolo nás. Neskôr nás čakala prednáška opäť spolu s našou francúzskou triedou a možnosťou ísť na sv. omšu. Poobede sme išli vlakom TGV do prímorského letoviska Biarritz, ktoré leží na pobreží Atlantického oceána. Počasie bolo veľmi príjemné a z nás sršala neuveriteľná radosť, keď sme sa dostali k oceánu. Boli sme veľmi šťastné, že môžeme spolu zdieľať tieto emócie radosti. Čas strávený pri oceáne sme si užili, ako sa len dalo.

            V stredu ráno sme mali opäť voľnejší program, po ktorom nasledovala prehliadka Berceau Saint-Vincent-de-Paul. Rehoľné sestry nám priblížili o čosi viac život sv. Vincenta. Videli sme dom, kde sa narodil, miesta, kde vyrastal a miesta, ktoré sám zriadil. Poobedný program sme strávili športovo. Spolu s francúzskymi, ale tentoraz aj so španielskymi deťmi z mesta Salamanca, ktoré boli v tom istom čase na výmennom pobyte, sme sa zúčastnili spoločných aktivít s názvom „Olympijské hry“. Futbal, basketbal, kvíz, tancovanie či mnohé ďalšie aktivity boli dobrou príležitosťou vytvoriť nové priateľstvá a spoznať deti iných kultúr o čosi bližšie. 

            Vo štvrtok sme išli opäť do mesta Dax. Poobede sme s francúzskou triedou navštívili Baziliku Notre-Dame de Buglose a Kaplnku des miracles de Buglose. Podvečer nás znova čakal voľnejší program, kde sme mali možnosť načerpávať atmosféru prekrásneho francúzskeho vidieka rozprávaním sa so študentami tejto školy.

            V piatok sme sa presunuli autami na pútnické miesto Lurdy, kde sme strávili takmer celý deň. Boli sme prítomní na sv. omši, na krížovej ceste ako aj na ruženci v Lurdskej jaskyni. Pozreli sme si malebné mesto a načerpali sily pokračovať ďalej.

            V sobotu nás už čakala cesta späť na Slovensko. Keďže sme v Paríži mali ešte čas medzi prestupom na druhé lietadlo, tak sme sa ho naplno využili. Metrom sme sa odviezli do historického centra a boli sme sa pozrieť na Katedrálu Notre-Dame ako aj k Múzeu Louvre. Neodradilo nás ani nepriaznivé počasie a tento výlet sme si veľmi užili. Aspoň na chvíľu sme mohli zažiť aj parížsku atmosféru priamo pri rieke Seina.

            Každý jeden deň bol pre nás veľkým dobrodružstvom a neuveriteľným zážitkom. Učenie sa cudzieho jazyka v škole je síce dôležité, ale my sme boli veľmi vďačné za to, že sme dostali tú možnosť zažiť ho aj v bežnom živote. Spoznali sme nový kraj sveta, kultúru či prírodu. Zamilovali sme si francúzsku kuchyňu a nádherný francúzsky vidiek. Mali sme možnosť spoznať nových ľudí, ktorí nám dali iný pohľad na svet. Oslávili sme troje narodenín v priebehu týždňa. Sme veľmi vďačné, že sme mohli zažiť najkrajší týždeň.

            Obrovské poďakovanie patrí všetkým profesorom a osobám, ktoré umožnili zrealizovať tento krátkodobý skupinový pobyt vo Francúzsku. Pobyt bol hradený z prostriedkov Európskej únie. Cieľom projektu bolo nielen zlepšiť jazykové schopnosti žiakov vo francúzskom jazyku, ale aj viesť žiakov k aktívnemu občianstvu (záujem o veci verejné, o iných ľudí, o svoje okolie a životné prostredie) a vychovávať ich v duchu proeurópskych demokratických hodnôt). V neposlednom rade veľká vďaka za všetko patrí profesorom Šípkovcom, bez ktorých by sme sa nezaobišli. 

            Dúfame, že v budúcnosti takúto možnosť využijú aj ďalší študenti našej školy. Zažiť takéto dobrodružstvo vo Francúzsku či v inej krajine Európskej únie im vrelo odporúčame.

             

            Hana Kukučková (1.B) a Eliška Dušičková (Oktáva)

             

            2023-1-SK01-KA121-SCH-000138733

             

          • Náš študentský tím anjelov strážnych sa rozrástol o 37 nových členov!

          • KGŠM sa rozhodlo pokračovať v úspešnom projekte z minulého roka a rozšíriť zástup svojich anjelov strážnych o nových členov. Ďalší študenti tak dostali príležitosť absolvovať kurz 1. pomoci a psychosociálny tréning. Po ukončení vzdelávania im boli slávnostne udelené diplomy, na základe ktorých sa stali plnohodnotnými anjelmi strážnymi. Celkovo ich už máme takmer sto! Veríme, že sú pripravení a ochotní pomáhať. 

            A kto vlastne sú tí anjeli strážni? „Anjeli strážni“ sú členovia rovesníckych tímov v jednotlivých triedach. Každý tím je  zložený z dvoch-troch "anjelov záchranárov" a troch "anjelov psychológov". Ich úlohou je byť nápomocní vyučujúcim a najmä svojim spolužiakom pri vytváraní dobrej sociálnej klímy, prevencii sociálnopatologických javov, poskytovaní 1. pomoci a vytváraní zdravého a bezpečného prostredia v triedach.

             

          • NAJLEPŠÍ BIBLISTI V BANSKEJ BYSTRICI Z KGŠM

          • V dňoch 21. a 22. marca  naše  obe družstvá  či už z nižšieho gymnázia Kristína Vajdová (príma), Mária Ďaďanová (tercia) a Jakub Vajda (kvarta) alebo vyššieho gymnázia Timotej Regináč (1.A), Hana Seninová (1.A) a Barbora Belková 2.A ukázali,  že sú vo vedomostiach Svätého Písma zo všetkých bystrických základných aj stredných škôl suverénne najlepší. Obe družstvá zvíťazili v dekanátnom (okresnom)  kole  Biblickej olympiády. Súťaž prebiehala v 5 kolách (test, citáty, posolstvo biblic. textu, korektúra a obrázkové úlohy. Postupujú do diecézneho-krajského kola ktoré sa uskutoční v dňoch 16. a 17. apríla v Badíne. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy držíme palce v diecéznom kole.

             

             

          • Simulované študentské prezidentské voľby - 2. kolo

          • 27. marca 2024 sa na KGŠM konalo 2. kolo simulovaných prezidentských volieb, v ktorých mali naši študenti príležitosť vyskúšať si demokraciu v praxi. Záujem z ich strany bol naozaj veľký. Z 217 oprávnených voličov (starších ako 15 rokov) svoj hlas odovzdalo 154 študentov, čo predstavuje 70,97 % účasť. Platných bolo 142 hlasov. Výsledky 2. kola si môžete pozrieť na priloženom grafe (prvý graf ukazuje výsledky na kGŠM, druhý graf celoslovenské výsledky v rámci všetkých zapojených stredných škôl). Veľmi nás teší záujem žiakov KGŠM o verejné dianie, ďakujeme im za účasť a ďakujeme tiež členom volebnej komisie - Adamovi Haľakovi, Jakubovi Ondrejkovi, Bystríkovi Borodovčákovi a Borisovi Senčekovi za organizačné zabezpečenie.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Ďalší recitačný úspech našej školy nenechal na seba dlho čakať. V utorok (26. 3.) nám ho zabezpečila žiačka triedy príma, Lucia Šajgaliková, keď získala 1. miesto v próze, v II. kategórii v regionálnom kole Hviezdoslavov Kubín!

            Lucka zaslúžene postupuje do krajského kola tejto prestížnej recitačnej súťaže a my jej srdečne gratulujeme!

          • ...a Slovo bolo u Boha...

          • Tento víkend 23. marca 2024 sa uskutočnilo CELOSLOVENSKÉ kolo 30. ročníka súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy ...a Slovo bolo u Boha... v Spojenej škole Svätej Rodiny v Bratislave.V kategórii próza úspešne reprezentovala našu školu Chiara Lafférsová (trieda príma) a obhájila prekrásne 2. miesto!Srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Radio_Head Awards

          • Ondrej Druga, náš absolvent, je výborný hudobník a zanietený folklorista. Podieľal sa na viacerých úspešných projektoch a so svojou skupinou postúpil do finále súťaže Zem spieva. Minulý rok vydal album s názvom Ondro a kamaráti, v ktorom citlivo spája autentickosť s inovatívnosťou. Tento album získal prestížne ocenenie Radio Head Awards 2023 v kategórii world music. S Ondrejom spolupracujú aj ďalší naši absolventi – Janka Gombalová a Michal Latinák. Srdečne gratulujeme!

          • Mateo na hodine literatúry

          • V piatok 15. marca 2024 zavítal do sekundy na hodinu literatúry ďalší žiak. Alebo to bol ďalší učiteľ? V skutočnosti to bol canisterapeutický psík Mateo, ktorého priviedla a veľa nám o ich práci porozprávala pani Ivanka Šaffová, mamka našej spolužiačky.
            Mateo je dvojročný psík, ktorý absolvoval výcvik, vďaka ktorému môže pomáhať starším či chorým ľuďom. Sami sme si na vlastnej koži vyskúšali niektoré aktivity, ktoré Mateo bežne vykonáva v rôznych zariadeniach, kam chodieva ako canisterapeutický pomocník.
            Veríme, že pomôže ešte mnohým deťom i dospelým. Nám, sekundánom, sa hodina s Mateom veľmi páčila. Ďakujeme

          • LESU ZDAR!

          • V utorok 12.3.2024 otvorili žiaci Katolíckeho gymnázia Štefana Moyzesa v Banskej Bystrici II. ročník úspešného projektu ,,LESU ZDAR“ spolu s lesnou pedagogičkou z NLC - CTPLaP. Ako prví z piatich zúčastnených škôl absolvovali zážitkový workshop Nekonečné možnosti, kde rozvíjali tímovú spoluprácu pri riešení výziev súvisiacich s lesom a odkrývali nekonečné možnosti, ktoré les ponúka. Odhaľovali medzinárodné organizácie skrývajúce sa za skratkami, dozvedeli sa prečo oslavujeme Medzinárodný deň lesov a prečo lesníci hospodária trvalo udržateľne, tiež čo robí lesník na jar v lese, čo sa tam možno naučiť, aké učebné pomôcky les ponúka a ako sa dajú tvorivo využiť. Na záver si za sprievodu drevenej flauty v príjemnej atmosfére zaspievali Lesnícku hymnu a predviedli vlastné choreografie na oslavu Medzinárodného dňa lesov. Žiakov ešte čakajú 3 zážitkové dni s lesníkmi (z rôznych lesníckych subjektov) a 16. mája 2024 navštívia prostredie Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene a odborné vedecké pracoviská. V projekte sú aktuálne zapojené stredné školy z Banskej Bystrice (Katolícke gymnázium Štefana Moyzesa), z Detvy (Spojená škola SOŠ - OA, Gymnázium), z Krupiny (Gymnázium Andreja Sládkoviča), Žiaru nad Hronom (SSOŠP EBG), OZ Považie koordinuje projekt Lesu zdar so strednou školou vo svojom regióne - SPŠ stavebná Trenčín.

             

            Projekt LESU ZDAR je realizovaný v rámci kontraktovej úlohy Lesná pedagogika a podpora práce s verejnosťou podporenej Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

            VLM

            Projekt finančne podporili:

            Vojenské lesy a majetky SR, štátny podnik

             

          • Lyžiarsky výcvik na Donovaloch

          • V dňoch od 29.1 do 2.1.sa uskutočnil LVK pre žiakov tercie a kvinty a v dňoch od 26.2. do 1.3. pre žiakov 1.A a 1.B.
            Na to aká teplá, upršaná a chudobná na sneh bola táto zima tak sme mali celkom dobré počasie. Zdokonalili sme si svoje lyžiarske schopnosti, užili si pobyt na horách. Odnášame si pekné spomienky.

          • Postup našich chlapcov na krajské kolo vo futsale

          • Futsalisti našej školy vyhrali A skupinu na okresnom kole stredných škôl a postúpili na krajské kolo ktoré sa bude konať v Detve 24.4. V konkurencii 6 škôl nenašli premožiteľa.

            Výsledky :

            KGŠM : GJGT ( Taják ) 4:3

            KGŠM : SOŠ HS ( Hotelka ) 18:1

            KGŠM : SPŠJM ( Murgaška ) 7:3

            KGŠM : GMK ( gym.M.Kováča ) 5:2

            KGŠM : SOŠ Stavebná (Kremnička ) 5:2

            KGŠM : EVG ( gym.evanielické ) 3:0

            O úspech sa pričinili: Richter R., Senček B., Solárik A., Rusňák S., Murčo T., Ferenc T., Valent Š., Ďaďan D., Chaban K., Janota T., Gyulai M., Hajkovský Š., Hajkovský M., Rafaj J.

            Gratulujeme a prajeme veľa šťastia na kraji. 

            Viac info a foto  na bbzmf

             

             

             

          • Úspechy francúzštinárov na krajskom kole OFJ

          • Dňa 9. 2. 2024 sa konalo krajské kolo olympiády z francúzskeho jazyka, kde naši študenti súťažili vo všetkých štyroch kategóriách, pričom v troch z nich získali pódiové umiestnenie. 

            Kategória 1B: Mária Ďaďaňová (tercia) - 2. miesto

            Kategória 2A: Dominika Nociarová (sexta) - 2. miesto

            Kategória 2B: Eliška Dušičková (oktáva) - 3. miesto

            Ďakujeme všetkým za reprezentáciu školy a gratulujeme k úspechom! 

          • PLES KGŠM - POĎAKOVANIE

          • V sobotu - 10. 2. sa konal už 26. ročník nášho školského plesu. Všetci sme sa super zabávali a rozlúčili sa tak s fašiangovým obdobím. Ďakujeme celému organizačnému tímu a všetkým pomocníkom, ako aj rodičom a zamestnancom školy, ktorí nám akokoľvek pomohli. Ďakujeme všetkým sponzorom, ako aj tým, ktorí napiekli koláčiky. Ďakujeme aj všetkým zúčastneným študentom, že sa správali slušne, a že celý ples prebehol bez problémov.

            ĎAKUJEME SPONZOROM:
            rod. Senčeková, rod. Reguliová, rod. Pančíková, rod. Krajčiová, p. Rafajová, p. Urbanová, p. Bibová, Pražiareň Ondrejka, otec Boris, Kaviareň Poetika, Firma ELSPO BB, GLS, GYM Arena, Bonjour palacinkáreň, Skauti BB, Spezax Caffe, Barovňa Čarovňa, Mega Books, Kaviareň Pod Stromom, Fuggerov dvor, SDA, 365.café, FASSI, Kníhkupectvo Rosa, Rádio Lumen, Big Music, Penzión Zornička, Kvetinárstvo Nezábudka, Latino Dance Fusion, BARAN s.r.o., EverLift Slovakia, Čarovný svet.

            Za fotky ďakujeme Martinovi Monišovi z kvinty.