• Veľký úspech našich študentov

          • Dňa 19. 1. 2023 sa na 1. súkromnom gymnáziu v Banskej Bystrici uskutočnil 33. ročník okresného kola Olympiády v anglickom jazyku. Môžeme byť veľmi hrdí na našich študentov/reprezentantov, pretože vďaka nim je naša škola v tomto ročníku najúspešnejšia spomedzi všetkých škôl v okrese (na základe výsledkov vo všetkých piatich kategóriách, v ktorých môžeme súťažiť)!

             

            Kategória 1A

            Nela Hyriaková (sekunda) - 1. miesto (17 súťažiacich)

             

            Kategória 1B

            Sára Minková (kvarta) - 1. miesto (19 súťažiacich)

             

            Kategória 2A

            Mária Šteruská (sexta) - 4. miesto (10 súťažiacich)

             

            Kategória 2B

            Michaela Mazárová (oktáva) - 2. miesto (9 súťažiacich)

             

            Kategória 2C2

            Daniel Buday (septima) - 1. miesto (6 súťažiacich)

             

            Všetkým srdečne blahoželáme, ďakujeme za ochotu reprezentovať a veríme, že naši postupujúci budú rovnako úspešní aj v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 16. 2. 2023.

          • WINTER CLASSIC

          • V utorok, 20. 12., Vás srdečne pozývame na Winter classic do Tipsport arény v BB, hala A. Začíname korčuľovaním o 18:00, a potom sa o 19:00 bude hrať hokej. Pozývame aj rodičov a absolventov školy. Vstup je voľný, možný je dobrovoľný príspevok. Ak nechcete korčuľovať, môžete prísť aj povzbudzovať korčuliarov i hokejistov. Tešíme sa na Vás aj s teplým čajom.

            DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA: VSTUP ZOZADU MEDZI HALAMI.

          • Za našou Leou...

          • V piatok 27. 1. 2023 naše školské spoločenstvo spolu s rodinou a priateľmi odprevadilo do domu Otca našu študentku II. A, spolužiačku a kamarátku, Leu Sládekovú (nar. 10. 7. 2006). Úprimne ďakujeme za všetky modlitby a prejavy sústrasti a naďalej prosíme o modlitbovú spomienku. Odpočinutie večné daj jej, Pane!

          • NOC V ŠKOLE PRE SEKUNDU

          • Z 25. na 26. novembra sme na našej škole organizovali, spolu s kvintou, noc v škole pre sekundu. Začali sme sv. omšou v kaplnke, potom sme mali večeru, hry v telocvični i nočnú hru. Spoločne sme sa super zabavili, zatancovali si i budovali spoločné vzťahy nočnými dialógmi. Ďakujeme organizátorom i všetkým zúčastneným.

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • Dňa 29.11. 2022 sa na našej škole otvorili dvere a my sme prijali všetkých návštevníkov, ktorí sa prišli pozrieť, ako fungujeme na našej škole. Bol to príjemne strávený deň a my ďakujeme všetkým organizátorom, ako aj všetkým zúčastneným.

          • NÁVŠTEVA VIEDNE

          • Naši maturanti navštívili 1. decembra viedenskú galériu- Belveder, kde videli svetové umenie a zúčastnili sa aj na vianočných trhoch. 

          • Ekumenické modlitby v Kostole sv. Kríža

          • Náš školský spevokol sa už 8 rokov zúčastňuje na stretnutí ekumenických modlitieb kresťanských cirkví a cirkevných spoločenstiev Banskej Bystrice. Vždy v novembri, v čase konania podujatia Human Forum, organizovaného Fakultou politických vied a  , stretávajú sa duchovní a veriaci z našej Rímskokatolíckej cirkvi, Gréckokatolíckej cirkvi,ale aj bratia z Evanjelickej cirkvi a.v., Bratskej jednoty baptistov, Cirkvi bratskej, Apoštolskej cirkvia Metodistickej cirkvi, vždy v inom „hosťujúcom“ chráme či modlitebni. Po iné roky sa na týchto modlitbách zúčastnili aj predstavitelia Židovských náboženských obcí, dokonca pred pár rokmi aj jeden veriaci vyznávajúci islam. Spoločnými modlitbami a piesňami si vždy pripomenieme, že máme jedného Spasiteľa, a jedného Otca všetkých. Na prvom takomto stretnutí sa naše Javorčatá zúčastnili už pred 8 rokmi, keď sa konalo v Katedrále sv. Františka Xaverského.
            Tento rok sa stretnutie opäť konalo v katolíckom kostole. 23. novembra sme sa stretli na pozvanie gréckokatolíkov v „Slovenskom kostole“ sv. Kríža. Po dvojročnej covidovej pauze síce účasť bola o poznanie chudobnejšia, zato vrúcnosťou piesní a modlitieb nezaostávala za týmipredošlými. Aj naše zborové piesne  prispeli ku krásnemu adventnému zážitku.

          • 11. novembra 1918 o 11:00 sa podpísaním prímeria skončila prvá svetová vojna...

          • Túto udalosť sme si aj my pripomenuli v piatok 11. novembra v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Trieda 2.A s p. profesorom Javorským sa zúčastnili prednášky s Johnom Edwinom Skeltonom, Angličanom žijúcim v Banskej Bystrici. Okrem našich druhákov sa na prednáške zúčastnili aj žiaci ďalších troch škôl, takže veľká študovňa ŠVK praskala vo švíkoch. Hoci niektorí z nás očakávali viac príbehov z prvej „Veľkej vojny“, jeho prednáška bola zaujímavá a nikomu nebolo ľúto dvoch vynechaných hodín piatkového vyučovania . Pán Skelton nás zoznámil so spomienkovou udalosťou, ktorá sa opakovane pripomína od roku 1919 najmä vo Veľkej Británii a krajinách Commonwealthu. Remembrance Day, alebo tiež Poppy Day, Deň makov, je spomienkou či skôr pripomenutím všetkých padlých vojakov vo vojnách od Veľkej vojny. Všetkých - bez ohľadu na ich národnosť, rasu či vojnu, v ktorej padli. Video tejto slávnosti pri pamätníku padlých vojakov v Londýne a dojímavá báseň kanadského vojenského lekára Johna McCrae (30.11.1872 – 28.1.1918) In Flanders Fields – Na flámskych poliach boli pre niektorých úplne prvou informáciou o tomto pamätnom dni. Otázky študentov, ktoré nasledovali, boli zamerané nielen na samotný Deň makov, ale aj na letecké úspechy Britov v Druhej svetovej vojne, na ktorých sa podieľali aj letci od nás.
            Viac o Poppy Day si môžete pozrieť aj na linku pána Skeltona:
            https://vimeo.com/user57039819/in-flanders-fields

          • Diskusia s autorkou knihy O koľko lásky som prišla

          • 8. november 2022 bol príjemný slnečný deň, možno až príliš teplý na november. Naši tretiaci a septimáni sa v tento deň zúčastnili exkurzie vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Oświęcim. Teda aspoň väčšina z nich. Pre tých, ktorí sa na exkurzi nemohli zúčastniť, bola pripravená hodinová diskusia s pani Alicou Frühwaldovou, autorkou knihy O koľko lásky som prišla. Autorka v nej rozpráva príbeh svojich židovských rodičov, ktorí ktorým sa podarilo uniknúť holokaustu počas druhej svetovej vojny. Najprv výnimka pre jej otca, ktorú vybavila majiteľka kožušníctva v Banskej Bystrici, potom pomoc dobrých ľudí z okolia Strelník mladým manželom zachránili život. To šťastie však nemala takmer celá ich rodina, ktorá - až na autorkiných rodičov – bola odvlečená do nacistických vyhladzovacích táborov Treblinka a Sobibór. Mrazivý príbeh v nás zanechal smútok, obdiv a poznanie, koľko zla prináša vojna... ale aj nádej, že dobro v nás si aj v tých najťažších situáciách nájde cestu.
            O knihe sa môžete viac dočítať na webe: https://loves-i-have-lost.pro.sk/sk/s

          • Ponuka pre manželské páry

          • Rodinkovo - miesto prijatia pre rodiny organizuje pre manželské páry program Amoris, ktorý sa 10. - 11. 12. 2022 uskutoční v Diecéznom centre Jána Pavla II.  

          • Roráty 2022

          • ​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Po dvoch rokoch obnovujeme v našej škole obľúbené adventné rorátne sv.omše. Tak ako vždy:

            -budú bývať raz do týždňa (1.12.; 9.12. a 15.12.)

            -začínajú sa už o 6.30 hod. v kaplnke

            -pozvaní sú aj rodičia

            -po sv.omši bude pripravné niečo pod zub v učebni P204

            -nenahneváme sa, ak prispejete nejakou dobrotou k spoločným raňajkám aj vy :-)

            Pozn.: Roráty sú sv.omše v adventnom období k úcte Panne Márii, ktoré sa kedysi slávili veľmi skoro ráno, ešte za tmy. Keďže vtedy sv.omše neboli inokedy ako ráno, dnes roráty nemusia súvisieť so skorou rannou hodinou. No tento zvyk ostal v pamäti mnohých a aj v našej škole sa tešil obľube, hoci si bolo treba privstať. Teším sa na spoločné stretnutia :-)

          • Burza stredných škôl v BBSK

          • Milí uchádzači o štúdium, vážení rodičia, 

            pozývame Vás na virtuálnu burzu stredných škôl, ktorú organizuje Banskobystrický samosprávny kraj. Podujatie sa uskutoční v piatok 25. 11. od 16:00 do 18:00.

            Môžete si tam pozrieť nielen našu videovizitku, ale tiež zapojiť sa do četu, kde vám zodpovieme otázky týkajúce sa štúdia na KGŠM, prijímacieho konania, ubytovania na školskom internáte, činnosti CVČ a pod. 

            Pripojiť sa môžete cez infoportál https://www.youtube.com/channel/UC0ZysZdPI3s-902O8E1z8wA. Podrobnosti o podujatí nájdete na priloženom plagáte a na stránke http://www.idemnastrednu.sk/.    

            harmonogram 

            plagát

             

            Tešíme sa na vás v našom virtuálnom priestore!

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • Srdečne Vás pozývame na Deň otvorených dverí našej školy, ktorý sa uskutoční v utorok 29. novembra 2022, v čase od 8:30 do 12:30. Zároveň Vás prosíme o propagáciu tohto dňa. Tešíme sa na Vás.

          • Exkurzia v Osvienčime

          • Dňa 8. novembra 2022 sa žiaci 3. A, 3. B a septimy zúčastnili exkurzie v Osvienčime, kde navštívili koncentračné tábory Auschwitz I. a Auschwitz II Birkenau. Žiakom aj nám učiteľom sa exkurzia veľmi páčila, pretože návšteva daných táborov vniesla autenticitu do našich predstáv. Stáť na miestach, kde sa diala obludná genocída európskych Židov a ktoré boli svedkom utrpenia miliónov ľudí, bolo pre nás všetkých silným zážitkom. Našťastie nám pochmúrnu atmosféru spríjemňovalo slnečné a neštandardne teplé počasie. Po návšteve Osvienčimu sme sa presunuli do 50 km vzdialeného Krakova, kde sme si prezreli centrum mesta vo večerných hodinách a až v neskorú noc sme sa vrátili domov. P. prof. Bečkovi ďakujeme za zorganizovanie zájazdu a všetkým zúčastneným za ich záujem a rešpekt, ktorý preukázali na daných miestach.

          • Beseda s pánom Belíkom

          • Dňa 4. 11. 2022 sa žiaci prímy a sekundy zúčastnili besedy s pánom Belíkom, ktorý im porozprával o živote nevidiaceho človeka, o problémoch ktoré zažíva a prekážkach, ktoré musí prekonávať. Zaujímavé rozprávanie žiakov podnietilo k empatickému vnímaniu potrieb zdravotne znevýhodnených ľudí.

            „Najviac ma zaujalo, ako sa pán vysporiadal s tým, že je nevidiaci. Nie je ľahké prijať to, že od narodenia vidíš a zrazu stratíš zrak. Ťažké je naučiť sa fungovať s paličkami. Videli sme, že spolužiačka s paličkou vôbec nevedela narábať.“ Lukáš, sekunda

            „Táto beseda sa mi páčila z niekoľkých dôvodov: téma bola zaujímavá, pán Belík hovoril o svojich pocitoch, ale na veci sa pozeral optimisticky, ukázal nám veľa rekvizít, ktoré mu uľahčujú život, jeho vodiaci pes bol skvele vycvičený a beseda obsahovala aj aktivity pre nás, divákov.“ Betka, sekunda

        • Zbierka pre Ukrajinu
          • Zbierka pre Ukrajinu

          • Skupinka našich absolventov organizuje zbierku pre Ukrajincov žijúcich v meste Žitomir a jeho okolí. Radi by sme im pomohli, pretože títo ľudia žijú v biede a materiálna pomoc, ktorú im poskytuje miestna charita jedenkrát mesačne, je pre nich nepostačujúca. Prostredníctvom Spišskej katolíckej charity im môžeme materiálnu pomoc poslať osobne. Potrebujú najmä trvanlivé potraviny a teplé oblečenie.
            Stačí, ak každý z nás - žiakov, učiteľov - prinesie jednu vec, a spolu nazbierame veľa. Materiálnu pomoc môžete nosiť do kabinetu p. uč. L. Lamperovej v prístavbe do 15. 11. 2022.

            Ďakujeme za vašu ochotu a otvorené srdcia :)

        • Opäť sú tu školské hody!
          • Opäť sú tu školské hody!

          • V pondelok 24.10.2022 spoločne oslávime nášho patróna, sv. Jána Pavla II. Pripravujeme pestrý program, no zároveň si každá trieda pripravuje svoje "triedne hody". Sme šťastní, že sa budeme môcť v spoločnej oslave spojiť s celým svetom, a to cez priamy prenos sv. omše o 8.30 hod. z našej školskej kaplnky, ktorú odvysiela Rádio Lumen.

          • Štúrovo 2022

          • V dňoch 12.-16.9. sa triedy 3.A, 3.B, a septimy zúčastnili kurzu OČAP v Štúrove, kde plnili úlohy zo zdravotnej, streleckej, topografickej a civilnej výchovy. Súčasťou pobytu bola aj vychádzka k sútoku rieky Hron s Dunajom a vylet do Ostrihomu k bazilike.