• Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ školy udeľuje žiakom riaditeľské voľno na deň 21. 12. 2018 (piatok). Vyučovanie sa začne po vianočných prázdninách v utorok 8. 1. 2019. 

          • RORÁTY 2018

          • Aj tento rok Vás srdečne pozývame prežívať spoločne tzv. rorátne sv. omše. Každý týždeň bude jedna: vo štvrtok 6.12., vo štvrtok 13.12. a v utorok 18.12. Čas je však vždy ten istý, a to 6.30 hod. v kaplnke školy. Po sv.omši ste samozrejme pozvaní na raňajky do P 204. Potešíme sa aj domácim dobrotám alebo akejkoľvek pomoci.

          • Winter Classic KGŠM

          • Milí hokejoví priatelia!

            Po dvoch rokoch sa nám opäť podarilo zorganizovať hokejový zápas Winter Classic KGŠM, v ktorom si zahrajú profesori a absolventi proti súčasným študentom. Týmto vás všetkých (rodičov, kolegov, študentov a všetkých priateľov KGŠM) srdečne pozývame, aby ste prišli povzbudiť svojich favoritov a tiež sa trochu pobavili - vzhľadom na naše hokejové schopnosti... Zápas sa uskutoční vo štvrtok, 13. 12. 2018 o 18:30 na Zimnom štadióne (Hala A) v Banskej Bystrici, vstupné dobrovoľné. Tešíme sa na bohatú účasť a super atmosféru (bystrickí ULTRAS sú škôlkári... :-) )!

          • „...A Slovo bolo u Boha ...“

          • Výsledky súťaže

            Aj tento školský rok sa naša škola stala organizátorom diecézneho (krajského) kola súťaže v umeleckom prednese kresťanskej poézie a prózy s názvom „...A Slovo bolo u Boha ...“. Súťažilo sa v piatich vekových kategóriách v poézii aj v próze. Súťaže sa zúčastnili žiaci z desiatich škôl v Banskej Bystrici a okolí a všetci ukázali obrovský talent, ktorý, veríme, budú rozvíjať aj naďalej a zavítajú k nám aj o rok!

            Srdečne blahoželáme všetkým víťazom, zvlášť Veronike Vránskej (III.A) a Nadi Babjakovej (kvinta), ktoré budú reprezentovať našu školu na celoslovenskom kole súťaže v Bratislave. J

             

          • Česko - Slovenská dejepisná súťaž

          • 22. a 23. novembra 2018 sa v Chebe uskutočnilo medzirepublikové kolo ďalšieho ročníka Česko-Slovenskej dejepisnej súťaže. Nášmu družstvu v zložení: Miroslav Mandalík, Filip Vlček  a Matúš Senček sa naň podarilo postúpiť z prvého miesta v krajskom kole. Súťaž sa tentoraz týkala turbulentného obdobia československých dejín 1968-1977. V konkurencii 75 gymnázií sme prešli sitom 4 kôl a podarilo sa nám opäť vylepšiť naše minuloročné maximum, tento rok sme skončili v tretej desiatke štartového kola a spomedzi slovenských gymnázií sme boli šiesti najlepší. 

          • Účasť študentiek na projekte Edu8ed Slovakia

          • Dňa 26.10. sa uskutočnila záverečná konferencia na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave v rámci projektu Educ8ed Slovakia, ktorý bol finančne podporený Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Reprezentovali nás tam 4 študentky septimy - Sára Huťková, Lívia Soláriková, Ivana Longauerová a Viktória Laliová. Na jeseň 2018 sa v rámci tohto projektu študenti zapojili do on-line súťaže mapujúcej poznatky z česko-slovenských dejín. Na pôde KGŠM sa tiež konal workshop zameraný na rozvoj kritického myslenia študentov a beseda s bývalým politickým väzňom.   

          • Zájazd Anglicko 2019

          • Milí študenti, rodičia,

            podobne ako minulý školský rok, aj v tomto roku získala naša škola možnosť zúčastniť sa poznávacieho zájazdu do Anglicka (konkrétne  Hastings - Hrady a zámky južného Anglicka + 1 deň Londýn. Konkrétny program je v priložených súboroch). Termín je výborný, 17. - 22. 6. 2019. Celková cena zájazdu je 302 Eur (pre konkrétny rozpis súm viď súbor Nabídka...)

            V týchto dňoch vyberáme zálohu 120 EUR, ktorú, pokiaľ máte seriózny záujem zúčastniť sa zájazdu, je nutné zaplatiť do 5. 12. 2018 spolu so záväznou prihláškou, ktorú nájdete v prílohe tejto správy spolu s konkrétnejšími informáciami k zájazdu, informáciami pre rodičov a častými otázkami (FAQ). Pokiaľ sa do uvedeného dátumu, nevyzbiera aspoň 22 - 23 zálohových platieb, ponuka zájazdu sa prepočíta podľa aktuálneho kurzu a bude aktuálna ešte 1 mesiac.

            Viem, že mnohí z vás chcú spoznávať nové miesta, krajiny, ľudí a zdokonaľovať sa v anglickom jazyku. Pre vás je táto ponuka, preto verím, že sa v júni vydáme na spoločnú cestu.

            V prípade ďalších otázok sa pokojne obráťte na p. Petra Poliaka.


            Prihlaska-studenti__SK_bez_vychazek(1).doc

            FAQ__2019.pdf

            Informace_pro_rodiceSK.pdf

            Informace_k_zajezdu.pdf

            Nabidka_c.810625.pdf

            Zmena_anglickych_bankovek_a_minci.pdf


          • FRANCÚZSKY KONCERT

          • V utorok 16.10.2018 sa žiaci našej školy opäť podujali podporiť frankofóniu v Banskej Bystrici. Viky Jarábeková a Dominik Konrád (III.A) zaspievali a odohrali koncert, ktorý bol súčasťou hudobno-športovej akcie Soirée Foot-Concert. Podujatie sa konalo v novootvorenej kaviarni U Francúza v Banskej Bystrici. Príjemná rodinná atmosféra a skvelá hudba vyvolali veľmi pozitívne ohlasy zo strany publika. Viki a Dominikovi veľmi pekne ďakujeme a tešíme na ďalšie koncerty.

          • DETSKÝ FRANKOFÓNNY KVÍZ

          • Dňa 16.10.2018 sa naši francuzštinári prímy až tercie zúčastnili už 6. detského frankofónneho kvízu KvizKids, ktorý organizuje Alliance Française v Banskej Bystrici. Nielen našich päť šesťčlenných tímov bolo veľmi motivovaných a šikovných, všetci sa chceli dostať na stupne víťazov. Napokon sa nám pošťastilo a ziskali sme 1. a 5.miesto. Víťazným tímom The Big 6 a Comme ci comme ça srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalší kvíz opäť na jar. Merci!

          • EXKURZIA PARÍŽ-VERSAILLES

          • Pariž nie je len mestom módy, ale aj nádherných pamiatok, kostolov, spleťou rôznych kultúr a miest, kde sa udiali významné historické udalosti. V týždni 15.10.-19.10. 2018 sme sa so skupinou 12 žiakov  našej školy zúčastnili exkurzie do tohto jedinečného mesta, ktoré dýcha špecifickou atmosférou. Exkurziu sme začali návštevou kostola sv. Genovévy (patrónka Paríža), kde sme poprosili o požehnanie. Postupne sme navštívili aj katedrálu Notre Dame de Paris či baziliku Sacré-Coeur týčiacu sa nad slávnou štvrťou Montmartre (Hora mučeníkov). Navštívili sme svetoznáme múzeum Louvre a niekdajšie sídlo panovníkov-honosný zámok vo Versailles. Vyšplhali sme sa až na vrch Eiffelovej veže, prešli sa po Champs-Elysées, previezli sme sa loďou Bateaux Mouches po Seine, zatúlali sme sa aj do Uličky umelcov na Montmartre. Ochutnali sme tradičné voňavé francúzske palacinky či gofry, odfotili sme futuristické stavby v modernej štvrti La Défense a mnoho ďalších. Počasie nám prialo, a tak sme si aj vďaka nemu odniesli kopec zážitkov a nádherné spomienky na slnečný jesenný Paríž.

          • Riaditeľské voľno a jesenné prázdniny

          • Riaditeľ školy udelil žiakom KGŠM z organizačných dôvodov riaditeľské voľno dňa 29. 10. 2018. Nasledujúci deň, 30. 10. 2018, je štátny sviatok a od stredy začínajú jesenné prázdniny. Vyučovanie sa začne v pondelok 5. 11. 2018. 

          • Aj naši žiaci sa zapojili do celosvetovej aktivity

          • 18. október žil takpovediac celý svet myšlienkou zjednotenia sa v modlitbe ruženca za pokoj vo svete. Akcia "Milión detí sa modlí ruženec" sa postupne ujala aj u nás na Slovensku a po druhýkrát aj v našej škole. Tercia sa dokonca išla so svojim triednym profesorom L.Javorským pomodliť ruženec do živého vysielania Rádia Lumen. Máme nádej, že sila tejto modlitby a čisté srdcia detí vyprosia cez Božiu Matku pokoj pre našu zem.

        • PUTUJEME DO RODISKA NÁŠHO PATRÓNA
          • PUTUJEME DO RODISKA NÁŠHO PATRÓNA

          • Sviatok sv. Jána Pavla II. sa nám blíži (22.10.). Okrem školských hodov pripravuje škola v piatok 26. októbra 2018 pre študentov od 15 rokov púť do poľských Wadowíc, teda do rodiska nášho patróna. Okrem toho navštívime aj obľúbené miesto Karola Wojtylu - Kalvariu Zebrzydowsku, ktorá je zapísaná aj v UNESCO. Ďakujeme rodičovskej rade, že nám prispela na lístky do Múzea Rodného domu Jána Pavla II.

            Študenti nech sa, prosím, záväzne prihlásia u o. Borisa budúci týždeň. Cena jednodňového pútnického zájazdu je 22 eur. Veríme, že nepremeškáme vzácnu príležitosť byť na mieste, "kde sa všetko začalo"...

            Všetky potrebné informácie majú vaši triedni a triedne a taktiež o. Boris. Po návrate z púte je v prípade potreby možné prenocovať z piatka do soboty na školskom internáte.

          • In der Begegnung lebt die Sprache

          • 3. októbra 2018 sa uskutočnilo stretnutie so zástupcami nemeckej organizácie Deutsch-Europäisches Bildungswerk, ktorí prišli na návštevu z Hessenu, pod názvom „Priatelia nemeckého jazyka“. Našu školu zastupovali na stretnutí Vojtech Höhn (Septima), Žofia Kubašková (Kvinta) a Martina Gombalová (Oktáva). Konalo sa na Gymnáziu Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici. Témou stretnutia bol „Význam spolupráce škôl a univerzít v rámci Európy“. Spolu s nemčinármi iných škôl sa naši žiaci zúčastnili aj na diskusii o štúdiu nemčiny v Európe a o živote Karpatských Nemcov.

          • Zmena organizácie školského dňa

          • Po 6. vyučovacej hodine bola zavedená 35 min. prestávka na obed a z toho dôvodu bolo pozmenené zvonenie: 

            1. hodina:  8:00 – 8:45
            2. hodina:  8:55 – 9:40
            3. hodina:  9:50 – 10:35
            4. hodina:  10:55 – 11:40
            5. hodina:  11:50 – 12:35
            6. hodina:  12:40 – 13:25
            7. hodina:  14:00 – 14:45
          • DofE Gbeľany

          • Táto streda nebola ako každá iná, dovolím si povedať, že podobnú budú niektorí môcť zažiť až o rok - na odovzdávaní ocenení Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburgu (DofE). Túto stredu sa tejto slávnostnej chvíle, usporiadanej v zámockom parku kaštieľa v Gbeľanoch, mohlo zúčastniť medzi asi 400 študentami z Banskobystického, Trenčianskeho a Žilinského kraja aj deväť účastníkov z nášho KGŠM.

            Práve oni sa nebáli zahlásiť do úplne prvého ročníka plnenia DofE na našej škole a po jeho úspešnom zavŕšení prijať blahoželanie aj bronzové ocenenie za aktívnej účasti veľvyslanca Veľkej Británie na Slovensku Andrew John Gartha, banskobystrického župana Jána Luntera alebo členov skupiny S hudbou vesmírnou. Aj v tomto roku budeme pokračovať v plnení osobných cieľov v rámci krúžku DofE, do ktorého sa dá ešte stále prihlásiť a možno okrem bronzových ocenení pre našich študentov prídu na rad aj tie strieborné. Uvidíme o rok v septembri. Viac o ocenení čítajte na stránke www.dofe.sk

          • Gastronomický workshop

          • V piatok 14.9.2018 naša škola opäť rozvoniavala dobrotami! Navštívil nás francúzsky šéfkuchár François Bouillet, ktorý dlhoročne spolupracuje s našim gymnáziom prostredníctvom Alliance Française v Banskej Bystrici. Tentokrát François počas gastronomického workshopu naučil primánov a sekundánov, ako sa robia pravé francúzske sladké palacinky. Skvelá nálada, priateľská atmosféra, chutné palacinky a na záver prekvapenie: francúzsky spevák Billyan nám predstavil svoj projekt Mao XIII. Aj vďaka skvelej hudbe sme si dopoludnie užili a už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné nielen kulinárske zážitky!