• Ponuka krúžkov v šk. roku 2022/23

          • KRUZKY_informácie.docx

            PONUKA_KRUZKOV.docx

            Milí rodičia a študenti.

            Naše Centrum voľného času na škole žiakom ponúka 20 krúžkov. Krúžky si žiaci budú voliť zajtra na triednických hodinách. Tam dostanú aj všetky tlačivá, ktoré treba svedomito a čitateľne vyplniť a podpísať rodičom. Každý žiak si môže zvoliť maximálne 2 krúžky alebo ani jeden. Pozor, aby sa krúžky neprekrývali a neboli v ten istý deň! Prosím, nech si žiak zvolí také krúžky, ktoré bude aj pravidelne a svedomito navštevovať.

            S pozdravom Lucia Štecová

          • Poskytovanie sociálnych štipendií

          • Žiaci SŠ majú možnosť požiadať o sociálne štipendium. Predpokladom je splnenie zákonom stanovených kritérií výšky príjmu rodiny a doložením adekvátnych potvrdení (za kalendárny rok 2021 alebo ak sa nachádza rodina aktuálne v hmotnej núdzi tak potvrdenie z ÚPSVaR). 

            Žiadosť predkladáte na ekonomickom oddelení KGŠM. Podrobné informácie o podmienkach poskytovania štipendia, ako i tlačivo žiadosti nájdete: tu kliknúť

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

          • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu, bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára. Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka.

          • Slávnostná sv. omša

          • Vážení kolegovia, milí žiaci, rodičia, spolupracovníci, priatelia KGŠM!

            Pred 30 rokmi sa prvýkrát po obnovení katolíckeho školstva otvorili brány Katolíckeho gymnázia Štefana Moysesa. Pre jeho pedagógov a študentov sa začal 1. školský rok v novodobej histórii nášho gymnázia. Pri tejto príležitosti Vás všetkých, vrátane našich bývalých kolegov, srdečne pozývame na slávnostnú sv. omšu, ktorou si túto udalosť pripomíname. Tešíme sa, že ju bude celebrovať náš zriaďovateľ, banskobystrický diecézny biskup Mons. Marián Chovanec.  

            Zároveň chceme vyjadriť veľkú vďaku všetkým zamestnancom školy, súčasným i bývalým, za prácu, ktorou k úspešnému chodu KGŠM prispievajú a prispievali.   

          • Začiatok šk. roka - organizačné pokyny

          • Školský rok 2022/23 sa začína v pondelok 5. 9. 2022 o 8:30 slávnostnou sv. omšou v katedrále sv. Františka Xaverského na námestí SNP. Žiaci I. A a prímy prídu do školy o 7:50. Spolu s triednym sa presunú do katedrály. Po skončení sv. omše sa spoločne vrátia do školy, kde budú mať triednickú hodinu. Ostatní žiaci prídu priamo do katedrály v čase od 8:15 do 8:25. Po skončení sv. omše môžu odísť domov. 

            V utorok sa budú konať triednické hodiny. Žiaci I. A a prímy budú dostávať učebnice. Je potrebné si priniesť tašku. Vyučovanie bude skrátené. 

            Od stredy bude vyučovanie prebiehať podľa rozvrhu v plnom rozsahu.

            Prosíme všetkých rodičov a plnoletých žiakov, aby k 5. 9. 2022 podali elektronicky prostredníctvom Edupage vyhlásenie o bezpríznakovosti. V listinnej podobe môžu podať vyhlásenie o bezpríznakovosti len rodičia žiakov prímy a I. A v prípade, ak sa im nepodarí prihlásiť sa do Edupage. Prihlasovacie údaje boli rodičom nových žiakov zaslané na e-mail.   

            Tešíme sa na Vás!

             

          • Pokyny pre žiakov ubytovaných na internáte KGŠM

          •  

            V pondelok 5. 9. 2022 sa žiaci môžu ubytovať na internáte od 6:30 do 8:00. Na horný internát sa vchádza bočným vchodom hlavnej budovy gymnázia, na dolný internát sa vchádza  bočným vchodom prístavby spredu od telocvične. Po skončení slávnostnej sv. omše bude internát otvorený. 

            Je potrebné, aby žiak na začiatku šk. roka predložil pri nástupe na šk. internát vyhlásenie o bezpríznakovosti. Žiaci KGŠM podávajú vyhlásenie elektronicky (stačí jedno pre školu aj pre internát), žiaci iných škôl  predkladajú vyhlásenie o bezpríznakovosti v listinnej podobe s dátumom 5. 9. 2022. V priebehu šk. roka žiak predkladá vyhlásenie o bezpríznakovosti len v prípade, ak žiak chýba na internáte viac ako 5 po sebe nasledujúcich dní (víkendy a sviatky sa nerátajú).  vyhlásenie_o_bezpríznakovosti_september_2022

            Prosíme nových žiakov, aby si priniesli vlastnú fotku veľkosti 3,5 x 4,5 cm (môže byť aj o trochu menšia), ktorá bude nalepená do ich osobného spisu.

            Nezabudnite si prosím priniesť posteľnú bielizeň (obliečky, plachtu a deku), prezuvky a toaletné potreby (toaletný papier, igelitové vrecká na odpad). Odporúčame mať na internáte k dispozícii niekoľko rúšiek alebo respirátorov pre prípad, že ochorejú. Nosenie rúška alebo respirátora nie je povinné.  

            Poplatok 40 € za internát pre príslušný mesiac sa hradí vopred do 20. dňa predchádzajúceho mesiaca.  Žiakom, ktorí už boli na internáte ubytovaní v minulom šk. roku, sa variabilný symbol nezmenil. 

          • Rím 2022

          • V dňoch od 11.6.-15.6. sme sa šiesti študenti, spolu so sestrou Evou a otcom Borisom, ocitli v Taliansku v rámci krúžku talianskeho jazyka. Spoločne sme si prezreli cirkevné aj kultúrne pamiatky, zúčastnili sa Anjel Pána na námestí sv. Petra v nedeľu 12.6., pričom sme videli aj Sv. otca. Vlakom sme sa dostali k moru, ktoré nás neskutočne osviežilo a dodalo nám síl na ďalšie púte. Videli sme všetky hlavné baziliky aj kostoly, ktoré sú známe svojou krásou, majestátnosťou a starobou. Každý deň sa nám cez obedné hodiny ocitla v žalúdku neskutočne dobrá a pravá talianska pizza, no najviac sa všetci tešili na večeru. Večere boli sýte a neporovnateľné s inými večerami, ktoré mávame na Slovensku. Veď darmo, komu bynechutilo po pätnástich kilometroch chodenia, v sparne aké mávame posledné dni. Vďaka vysokým teplotám sme si každý deň mohli užiť pravú taliansku zmrzlinu s veľkosťou, o ktorej sa nám nesnívalo. Bývali sme u sestier z Congregatio Jesu na ulici Via Nomentana, kde bolo hlučno ešte aj o druhej v noci, vyspať sa nám však darilo skoro každú noc.
            Vďačnosť patrí sestre Eve a otcovi Borisovi, ktorí sa zaslúžili o tento nezabudnuteľný zážitok. Len oni vedia, koľko času ich stálo pripraviť nám takýto krásny zážitok. Ďakujeme.

          • Náš zájazd do Viedne


          • Dňa 19. mája sa žiaci našej školy spolu so sestrou Evou a p. prof. Haľákom vydali na exkurziu do Viedne. Na ceste nás sprevádzal pán Sklenár, ktorý nám predstavil známe pamätihodnosti miesta Viedeň. Na začiatku cesty sme navštívili záhradu Márie Terézie a hrad Schönbrunn, následne sme sa dostali k dvom najznámejším múzeám: Prírodovednému múzeu a Múzeu dejín umenia. Tam sme si mohli pozrieť veľkú škálu rôznych exponátov, od obrazov, cez egyptské sarkofágy, hieroglyfy, až po staré šperky, či iné historické exponáty.
            Mohli sme taktiež vidieť množstvo kryštálov, skamenelín, kostí vyhynutých živočíchov, alebo modely, ako tieto tvory vyzerali. Potom sme sa presunuli k Hofburgu a napokon až k Dómu svätého Štefana (nazývaný aj Stephansdom). Mohli sme si prezerať toto miesto každý podľa toho, čo chcel vidieť, ale bol aj čas kúpiť si suveníry. Z jazykovej exkurzie sme sa všetci vrátili v poriadku a s úsmevom na tvári. Veľká vďaka patrí pánovi Sklenárovi, ktorý zaujímavým a pútavým spôsobom opisoval majestáty tohto mesta, ako aj sestre Eve, ktorá tento výlet zorganizovala a taktiež p. prof. Haľákovi za pedagogický dozor.

          • Jazykový kvet 2022 Slovenské finále

          • V piatok 10.6. sa žiaci Kvarty (Alenka Bartková, Sofia Holdošová, Richard Rubint a Šimon Saxa) a žiaci Sexty a ll. A (Eliška Dušičková a Michal Kaštier) zúčastnili na celoslovenskom finále súťaže Jazykový kvet, ktoré sa konalo v Nitre. Žiakom kvarty sa podarilo získať krásne 2. miesto v kategórii dráma nemecký jazyk a žiaci Sexty a ll.A obsadili skvelé 1. miesto v kategórii dráma taliansky jazyk. Porota im viackrát poďakovala, že sa im podarilo preniesť tzv. „impression“ na ostatných.

            Ďakujeme sr. Eve za zrealizovanie a veľkú trpezlivosť počas celého školského roka a o. Borisovi za odvoz. Našim žiakom blahoželáme, ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa jazykových úspechov.

          • Úspech kvartánov na Testovaní 9

          • 13. 6. 2022 boli zverejnené výsledky jednotlivých škôl v Testovaní 9. V matematike sa nači žiaci umiestnili na 1. mieste a to nielen v rámci Banskej Bystrice, ale aj v porovnaní so školami v celom Banskobystrickom kraji. V SJL sa umiestnili tesne na 2. mieste v rámci BB i v kraji. V porovnaní s osemročnými gymnáziami v Brezne, Zvolene a Žiari nad Hronom v oboch predmetoch jednoznačne zvíťazili. Našim kvartánom patrí veľká pochvala za dôslednú prípravu! Ďakujeme tiež našim kolegom, p. profesorke Poliakovej a p. profesorovi Haľakovi, ktorí svojich žiakov výborne pripravili. 

            výsledky_T9.docx





          • Ako sa darilo našim študentom v olympiádach z chémie a biológie v tomto školskom roku?

          • Na túto otázku musíme s potešením odpovedať, že veľmi dobre.  Študenti sa zapojili do všetkých kategórií v BiO aj v CHO okrem kategórie A.

            Z chémie sme získali dve prvé miesta. Daniela Macková zvíťazila v krajskom kole kategória B a Daniela Harajdová zvíťazila v okresnom kole kategória D,  v krajskom kole bola úspešnou riešiteľkou. Medzi úspešných riešiteľov sa v krajskom kole zaradili aj Alexandra Súlovcová (kat. B) a Maruška Šteruská (kat. C).

            Do okresného kola  v kategórii D sa prebojovali a stali sa úspešnými riešiteľmi aj Barbora Palušová, Samuel Bottka, Terézia Holasová a  Filip Súlovec.

            V BiO sme na prvé tri priečky nedosiahli, ale za úspech považujeme aj 4. miesto v krajskom kole Alexandry Evy Belkovej (kat. A). Úspešnými riešiteľmi v krajskom kole boli aj Tomáš Páterek (kat. A), Daniela Sárová a Mária Palušová (obe kat. B) a v okresnom kole Richard Rubint a Šimon Saxa (obaja kat. C) a Hanka Hajkovská (kat. D).

            Všetkým študentom blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy.

          • Ocenenie SAUF

          • Pri príležitosti 30. výročia Slovenskej asociácie učiteľov francúzštiny bolo našej vzácnej kolegyni PaedDr. Andrei Ceplákovej udelené ocenenie a bronzová medaila za projektovú činnosť a rozvoj francúzskeho jazyka v regióne a za rozvoj a propagáciu francúzskeho jazyka na národných súťažiach. Slávnostné odovzdávanie cien sa konalo 8. júna 2022 v priestoroch Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Pani profesorke srdečne gratulujeme! Sme hrdí na jej úspech a vďační za jej pedagogické pôsobenie na KGŠM.  

          • Biblisti z KGŠM najlepší v BB diecéze

          • Naši biblisti opäť dokázali svoju vysokú úroveň vedomostí. V dňoch 26. a 27. apríl 2022 sa uskutočnilo online diecézne kolo Biblickej olympiády, kde si zmerali sily víťazné družstvá  jednotlivých dekanátov našej diecézy. V 1. kategórii ZŠ  a tiež v 2.kategórii SŠ sa družstvá nášho KGŠM umiestnili na  1. mieste a postupujú do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční prezenčne v Košiciach v dňoch 17. - 18. máj 2022.
            Srdečne blahoželáme družstvu 1. Kat ZŠ: Jakubovi Vajdovi- sekunda, Martinovi Monišovi - tercia, Hannah Solárikovej - Kvarta a družstvu 2. kat. SŠ : Valentíne Mihálovej -II.A, Samuelovi Hubačovi - III.A a Timotejovi Petrášovi- III.B. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a prosíme o modlitbovú podporu v príprave na národné kolo, kde sa popasujú s víťazmi jednotlivých diecéz.

          • „... A Slovo bolo u Boha ...“

          • Po dvojročnej prestávke sa naša škola znova stala organizátorom diecézneho (krajského) kola súťaže v umeleckom prednese kresťanskej poézie a prózy s názvom „... A Slovo bolo u Boha ...“. Súťažilo sa v piatich vekových kategóriách v poézii aj v próze. Súťaže sa zúčastnili žiaci z deviatich škôl v Banskej Bystrici a okolí a všetci ukázali obrovský talent, ktorý, veríme, budú rozvíjať aj naďalej a zavítajú k nám aj o rok!

            Srdečne blahoželáme všetkým víťazom, zvlášť Jakubovi Hudecovi (tercia) a Lucii Dekýšovej (II.A), ktorí budú reprezentovať našu školu na celoslovenskom kole súťaže v Bratislave.