• Informatická súťaž iBobor
          • Informatická súťaž iBobor

          • V novembri na našej škole prebehla celoštátna súťaž informatický bobor.  Zúčastnilo sa na nej 64 žiakov v štyroch kategóriách. Jakub Duda získal plný počet bodov a patril k víťazom na Slovensku. V súbore ibobor.pdf zverejňujeme iba tých najúspešnejších v rámci našej školy. Ostatní žiaci si môžu svoj výsledok pozrieť na ibobor.sk.

          • Exkurzia do Osvienčimu

          • Aby sme pochopili veci okolo seba a mohli vytvárať budúcnosť sveta, musíme sa často zastaviť a obzrieť sa za seba, do minulosti.  29. novembra 2016 sme navštívili múzeum holokaustu v bývalom koncentračnom tábore, v poľskom Osvienčime. Študenti tretích ročníkov, septimy a kvarty tu mohli vidieť a precítiť, akej hrôzy je schopný človek vo svojej zaslepenosti a nenávisti. Osudy ľudí, ktorí na tomto mieste trpeli a zomierali nás naplnili smútkom, dojatím a mnohými otázkami. Všetci ale veríme, že táto minulosť sa už nikdy opakovať nebude. To je aj naše životné poslanie!
          • Úspech našej žiačky na literárnej súťaži

          • Ema Štullerová z I.B získala cenu miestneho odboru Matice slovenskej v Trenčíne za príspevok do tematickej oblasti Kyberšikana v XXIV. ročníku celoslovenskej literárnej súťaže Jozefa Braneckého Studňa sa tajne s dažďom zhovára. K úspechu jej gratulujeme!!!

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • 25. novembra sa na KGŠM konala olympiáda v anglickom jazyku. Súťažilo sa v štyroch kategóriách, v ktorých zvíťazili: Filip Viktor Babela, Benjamín Štrba, Adam Zemko, Mária Bučíková. Všetkým blahoželáme, tešíme sa z ich úspechu a držíme im palce do okresného kola olympiády, kde nám okrem uvedených žiakov bude v kategórii anglofónov, ktorá nemala školské kolo, reprezentovať Hugo Hirt.

             

          • RORÁTY 2016

          • Srdečne Vás všetkých pozývame na rorátne sv. omše počas tohoročného adventu. Každý týždeň (s výnimkou neúplného posledného) budú raz do týždňa, vždy v rovnakom čase, a to o 6,30 hod. Po nich budú aj spoločné raňajky v učebni P 204. Domáce dobroty sú veľmi vítané :-) 
            Termíny: štvrtok 1. decembra; utorok 6. decembra a štvrtok 15. decembra.
          • OZNAM PRE RODIČOV A ŽIAKOV

          • Vzhľadom k často sa vyskytujúcim neskorým príchodom na 1. vyučovaciu hodinu sme v septembri do školského poriadku doplnili nasledovné ustanovenie: Žiak je povinný prísť do školy najneskôr 5 minút pred vyučovacou hodinou, ktorou  sa mu v daný deň vyučovanie začína.

            Kedže mnohí žiaci toto ustanovenie opakovane porušovali, boli sme nútení zaviesť nasledovné výchovné opatrenie: vnútorné dvere školy (medzi vstupným vestibulom a vrátnicou) budú od 7:55 do 8:10 zamknuté. Žiaci, ktorí prídu neskoro, budú musieť čakať vo vestibule školy do 8:10, kedy ich pani vrátnička pustí do tried. Vyučujúci im do triednej knihy zaznamenajú neskorý príchod na hodinu. 

             

        • Objav tvár Otcovho milosrdenstva
          • Objav tvár Otcovho milosrdenstva

          •  
            "Objav tvár Otcovho milosrdenstva", to bol názov projektu, ktorý vyhlásil Diecézny školský úrad pre cirkevné školy vo svojej pôsobnosti. Do projektu, ktorý sledoval aktivity škôl počas Jubilekného roka milosrdenstva, sme sa zapojili aj my. V utorok 15. novembra naši tretiaci Lenka, Rasťo a Jožko prezentovali aktivity na našej škole počas Jubilea. Inšpirovať sme sa však mohli aj mnohými inými aktivitami, s ktorými sa podelili žiaci a študenti iných cirkevných škôl. Súčasťou stretnutia bolo aj hlasovanie o najkrajší obraz s tématikou milosrdenstva. Vyhrala ju žiačka banskoštiavnického gymnázia. Dal by Pán, aby milostivý čas ešte dlho nezapadol prachom v našej pamäti. Vlastne nikdy... 
             
             
          • Zájazd do Štrasburgu

          • Strasburg.docx

            Smelá Triedna v Štrasburgu aneb Saši a Adama príhoďi a skúsenosťi

            V nedeľu 23. 10. 2016 sa na pozvanie europoslanca, pána Štefanca, uskutočnil zájazd do Strasburgu, jedného z troch sídel európskeho parlamentu. Okrem ďalších 27 ľudí z celého Slovenska sa na tomto zájazde zúčastnila aj výprava KGŠM v zložení mňa, pani profesorky Lamperovej a Saši Fuschovej.

            Vyrážali sme z Bratislavy hneď ráno o 5.45 hod. a po 12-hodinovej namáhavej ceste autobusom s piatimi prestávkami na vycikanie sme dorazili do západonemeckého mesta Bühl. Tu nás hneď od autobusových dverí privítala, ako vždy, ľubozvučná nemčina a krásny hotel - kláštor Kloster Maria Hilfe, vlastnený rádom sestier, ktorého meno mi ušlo, v ktorom sme boli ubytovaní.  

                        Nasledujúce dva dni sa niesli v znamení alsaskej metropoly, kam sme vyrážali už nekresťansky skoro - o 10 hodine rannej.  Po krátkej hodinovej ceste a, takpovediac, okamžite po prekročení francúzskych hraníc sa nám naskytol pohľad na toto krásne mesto, v ktorom sa spája to najlepšie z nemeckej a francúzskej kultúry, aj to najkrajšie zo stredovekej a modernej architektúry. Prvý deň patril historickému centru, ktoré sme si mali možnosť prezrieť po vlastných nohách aj z vyhliadkovej lode, plávajúcej po rieke, ktorá obteká celé centrum.  Po tradičnom alsaskom obede - Flamkuchen (také bryndzové halušky na lístkovom ceste, ale bez halušiek) sme sa rozišli v meste a mali sme možnosť na vlastnej koži zažiť nezameniteľnú štrasburgskú atmosféru priamo z autentických obchodov so suvenírmi. Po hodinovej naháňačke za kníhkupectvom sme sa napokon vracali bez knižky pre pani zástupkyňu, no o poriadny zážitok bohatší.

                        Druhý deň už bol rezervovaný priamo pre európsky parlament. Najprv sme ale navštívili známe Orangérium a Bocianáreň. Názov týchto záhrad pravdepodobne odkazuje na hojný výskyt bocianov a citrusov, nanešťastie pre nás už ale bolo pokročilé ročné obdobie a jediné bociany, ktoré sme videli, boli tie v klietkach. Po prehliadke záhrad sme pešo prišli k budove parlamentu, kde nás už čakal pán poslanec. Po skvelom obede v kantíne parlamentu sme sa s ním boli pofotiť pri európskych vlajkách, čo sa neobišlo bez menšieho trapasu, ako sa už na slovenských turistov patrí. Jeden nemenovaný účastník totiž vytiahol vlajku EU a tak trocha sa mu tam rozpadla, na čo sa ešte aj kývajúci europoslanec Braňo Škripek radšej otočil a prestal sa priznávať k našej skupine. Nasledovala prednáška o Európskej únii a debata s Ivanom Štefancom, potom sme sa odobrali priamo do rokovacej sály a boli sme svedkami zasadania parlamentu.

                        Nasledujúcich jedenásť hodín sme opäť strávili v autobuse a v stredu ráno o 6.45 hod. sme nakoniec prekročili slovenské hranice. A to bol koniec jedného krásneho výletu, z ktorého si každý z nás odniesol kopu skvelých zážitkov, ktoré nám len tak z pamäte nevymiznú.  Som veľmi rád, že som mal možnosť navštíviť také krásne mesto a ešte v takej úžasnej spoločnosti.

            Adam Štuller, 4. A

          • KGŠM na diecéznom futsale

          • fotogaléria

            V sobotu 30. októbra sa v telocvični nášho gymnázia odohrával tradičný diecézny futsalový turnaj. Družstvá z diecézy, medzi ktorými bolo aj to naše, si navzájom merali sily. Hoci víťazstvo nebolo naše, predsa sme sa umiestnili na peknom 3. mieste.

          • Deň otvorených dverí

          • Pozývame Vás na Deň otvorených dverí, ktorý sa na KGŠM uskutoční 24. novembra 2016 (štvrtok) od 8:30 do 13:00. Pripravili sme pre Vás zaujímavý program a veríme, že využijete príležitosť prísť a presvedčiť sa, že Katolícke gymnázium Štefana Moysesa je škola, ktorá ponúka kvalitné vzdelávanie, rodinnú atmosféru a neuveriteľné zážitky. Tešíme sa Vás!

          • Olympiáda zo SJL

          • V pondelok 24.10.2016 sa konalo školské kolo olympiády zo slovenskéhojazyka. Zúčastnilo sa ho viac ako 40 žiakov, ktorí preukázali svoje literárne a jazykové vedomosti a zručnosti. Zvíťaziť však mohli len tí najlepší. Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať na okresných kolách.


            kategória A
            1. Silvia Vaníková (septima)
            2. Jana Vrťová (3.A)
            3. Ema Balážiková (septima)


            kategória B
            1. Zuzana Palušová (sexta)
            2. Jana Tomčíková (1.A)
            3. Ivana Čunderlíková (sexta)
            3. Monika Timková (2,A)

            kategória C
            1. Tamara Kocianová (kvarta)
            2. Daniela Hatiarová (kvarta)
            3. Matúš Senček (kvatra)

          • "PoHodová" púť do Krakowa

          • Fotogaléria

            Deň po školských hodoch, v jubilejnom Roku milosrdenstva, sme sa z KGŠM vybrali putovať do centra úcty k Božiemu milosrdenstvu (BM), do Krakowa - Lagiewnik. Putovalo nás úctyhodné množstvo - 76 študentov a 11 pedagógov. Cieľom bola nielen známa svätyňa BM, ale aj kláštor sestier Matky Božieho milosrdenstva, kde je známy obraz Pána Ježiša a tiež hrob sv. sestry Faustíny, apoštolky BM.

            Po sv. omši, ktorú sme mali v slovenskej kaplnke, nám o úcte k BM porozprávala aj jedna zo slovenských sestier tejto rehole. Poobede sme sa vybrali do neďalekej svätyne Jána Pavla II., kde sme mohli obdivovať nádherné a hlboké mozaiky od slovinského jezuitu Marka Rupnika. Neobišli sme ani múzeum turínskeho plátna, kde sme sa mohli dozvedieť viac o tejto vzácnej relikvii. A hoci nás sprevádzalo upršané počasie, na pokoji a hĺbke púti to neubralo.

          • 3. školské hody

          •  
            Posledné dva dni minulého týždňa (20. a 21. 10.)boli pre našu školu opäť netradičné a zároveň veľmi slávnostné. Slávili sme totiž naše - v poradí už tretie - školské hody. Slávnostnú sv. omšu k cti patróna školskej kaplnky sv. Jána Pavla II. celebroval dp. Ľubomír Grega, špirituál Kňazského seminára z neďalekého Badína. V príhovore nás pozval stať sa svätými, no nie zajtra či o týždeň, ale už dnes. Tak žil aj náš patrón. Napriek mnohým titulom, ktoré raz môžme štúdium dosiahnuť, je skratka "sv." (svätý) pred menom tá najkrajšia.
            Po duchovnej strave sme sa v našich triedach podelili aj s tou materiálnou v podobe dobrých koláčov a rôznych dobrôt. Nasledoval aj ďalší program, v ktorom sme "vyspovedali" dvoch Ľubomírov: hosťa zo seminára a nášho nové pána riaditeľa. Zároveň sme si zaspomínali na nedávne Svetové dni mládeže, ktoré sa tiež spájajú s menom nášho patróna. Nech teda sv. Ján Pavol II. oroduje za túto svätú zem, ktorou je aj naše gymnázium, ako to povedal v kázni dp. Grega. Veď aj tu sa usilujeme a rastieme vo svätosti.
          • Návšteva až z Etiópie

          •  
            Naše gymnázium už navštívili ľudia z rôznych krajín. Ale z Etiópie ešte ani jeden. To však už neplatí od stredy 12. októbra, kedy nás navštívil Dereje Kebede, ktorý z tejto africkej krajiny pochádza a počas svojho dvojtýždňového turné po Slovensku zavítal aj k nám. Aj u nás mal šnúru besied s rôznymi triedami, počas ktorých nás oboznámil s neľahkým životom v Etiópii, zvlášť pre tých, ktorí sú postihnutí a tak sú odsúvaní na okraj spoločnosti. Dereje je pracovníkom organizácie HEfDA, ktorá má za cieľ pomôcť práve tejto skupine obyvateľstva. Aj 22. ročník známej dobrovoľníckej koledníckej akcie DOBRÁ NOVINA bude zameraný na pomoc postihnutým deťom a ich integrácii do spoločnosti, a tým v konečnom dôsledku pozdvihnutia ich dôstojnosti v Etiópii. Vo fotogalérii vám ponúkami niekoľko záberov z nevšednej návštevy.
          • Po stopách života Andreja Sládkoviča

          • Dňa 8.9.2016 sme sa, maturanti, rozhodli spríjemniť si štart do nového školského roka, ktorý určite nebude ľahký. Od prvého dňa sa snažíme zbierať všetky potrebné informácie, ktoré nám uľahčia prípravy na maturitu zo slovenského jazyka, a preto exkurzia v Radvani o Andrejovi Sládkovičovi nám prišla veľmi vhod.                                                                                                      

            Rýchlo sme to s pani profesorkou Mitasovou naplánovali a onedlho sme sa už nachádzali na mieste, kde Andrej Sládkovič pôsobil. P. prof. Mitasová nám na úvod porozprávala zaujímavosti o živote a diele básnika, a súčasne sme si zopakovali všetko, čo nám z hláv vyfučalo. Súčasťou exkurzie bola prehliadka evanjelického kostola v Radvani, spolu s výkladom od milého pána farára, ktorý nám s radosťou podal tie najdôležitejšie fakty. Po kostole sme si mali možnosť prezrieť sochu Andreja Sládkoviča a opýtať sa na akékoľvek otázky. Neskôr sme sa vybrali k jeho hrobu, urobili si fotografiu, ktorá nám bude Andreja Sládkoviča navždy pripomínať, a spokojní sa rozišli domov.

          • Zmena v školskom poriadku!

          • Vzhľadom k často sa vyskytujúcim neskorým príchodom na 1. vyučovaciu hodinu sme do školského poriadku doplnili nasledovné ustanovenie: Žiak je povinný prísť do školy najneskôr 5 minút pred vyučovacou hodinou, ktorou  sa mu v daný deň vyučovanie začína.