• HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Ďalší recitačný úspech našej školy nenechal na seba dlho čakať. V utorok (26. 3.) nám ho zabezpečila žiačka triedy príma, Lucia Šajgaliková, keď získala 1. miesto v próze, v II. kategórii v regionálnom kole Hviezdoslavov Kubín!

            Lucka zaslúžene postupuje do krajského kola tejto prestížnej recitačnej súťaže a my jej srdečne gratulujeme!

          • ...a Slovo bolo u Boha...

          • Tento víkend 23. marca 2024 sa uskutočnilo CELOSLOVENSKÉ kolo 30. ročníka súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy ...a Slovo bolo u Boha... v Spojenej škole Svätej Rodiny v Bratislave.V kategórii próza úspešne reprezentovala našu školu Chiara Lafférsová (trieda príma) a obhájila prekrásne 2. miesto!Srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Radio_Head Awards

          • Ondrej Druga, náš absolvent, je výborný hudobník a zanietený folklorista. Podieľal sa na viacerých úspešných projektoch a so svojou skupinou postúpil do finále súťaže Zem spieva. Minulý rok vydal album s názvom Ondro a kamaráti, v ktorom citlivo spája autentickosť s inovatívnosťou. Tento album získal prestížne ocenenie Radio Head Awards 2023 v kategórii world music. S Ondrejom spolupracujú aj ďalší naši absolventi – Janka Gombalová a Michal Latinák. Srdečne gratulujeme!

          • Mateo na hodine literatúry

          • V piatok 15. marca 2024 zavítal do sekundy na hodinu literatúry ďalší žiak. Alebo to bol ďalší učiteľ? V skutočnosti to bol canisterapeutický psík Mateo, ktorého priviedla a veľa nám o ich práci porozprávala pani Ivanka Šaffová, mamka našej spolužiačky.
            Mateo je dvojročný psík, ktorý absolvoval výcvik, vďaka ktorému môže pomáhať starším či chorým ľuďom. Sami sme si na vlastnej koži vyskúšali niektoré aktivity, ktoré Mateo bežne vykonáva v rôznych zariadeniach, kam chodieva ako canisterapeutický pomocník.
            Veríme, že pomôže ešte mnohým deťom i dospelým. Nám, sekundánom, sa hodina s Mateom veľmi páčila. Ďakujeme

          • LESU ZDAR!

          • V utorok 12.3.2024 otvorili žiaci Katolíckeho gymnázia Štefana Moyzesa v Banskej Bystrici II. ročník úspešného projektu ,,LESU ZDAR“ spolu s lesnou pedagogičkou z NLC - CTPLaP. Ako prví z piatich zúčastnených škôl absolvovali zážitkový workshop Nekonečné možnosti, kde rozvíjali tímovú spoluprácu pri riešení výziev súvisiacich s lesom a odkrývali nekonečné možnosti, ktoré les ponúka. Odhaľovali medzinárodné organizácie skrývajúce sa za skratkami, dozvedeli sa prečo oslavujeme Medzinárodný deň lesov a prečo lesníci hospodária trvalo udržateľne, tiež čo robí lesník na jar v lese, čo sa tam možno naučiť, aké učebné pomôcky les ponúka a ako sa dajú tvorivo využiť. Na záver si za sprievodu drevenej flauty v príjemnej atmosfére zaspievali Lesnícku hymnu a predviedli vlastné choreografie na oslavu Medzinárodného dňa lesov. Žiakov ešte čakajú 3 zážitkové dni s lesníkmi (z rôznych lesníckych subjektov) a 16. mája 2024 navštívia prostredie Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene a odborné vedecké pracoviská. V projekte sú aktuálne zapojené stredné školy z Banskej Bystrice (Katolícke gymnázium Štefana Moyzesa), z Detvy (Spojená škola SOŠ - OA, Gymnázium), z Krupiny (Gymnázium Andreja Sládkoviča), Žiaru nad Hronom (SSOŠP EBG), OZ Považie koordinuje projekt Lesu zdar so strednou školou vo svojom regióne - SPŠ stavebná Trenčín.

             

            Projekt LESU ZDAR je realizovaný v rámci kontraktovej úlohy Lesná pedagogika a podpora práce s verejnosťou podporenej Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

            VLM

            Projekt finančne podporili:

            Vojenské lesy a majetky SR, štátny podnik

             

          • Lyžiarsky výcvik na Donovaloch

          • V dňoch od 29.1 do 2.1.sa uskutočnil LVK pre žiakov tercie a kvinty a v dňoch od 26.2. do 1.3. pre žiakov 1.A a 1.B.
            Na to aká teplá, upršaná a chudobná na sneh bola táto zima tak sme mali celkom dobré počasie. Zdokonalili sme si svoje lyžiarske schopnosti, užili si pobyt na horách. Odnášame si pekné spomienky.

          • Postup našich chlapcov na krajské kolo vo futsale

          • Futsalisti našej školy vyhrali A skupinu na okresnom kole stredných škôl a postúpili na krajské kolo ktoré sa bude konať v Detve 24.4. V konkurencii 6 škôl nenašli premožiteľa.

            Výsledky :

            KGŠM : GJGT ( Taják ) 4:3

            KGŠM : SOŠ HS ( Hotelka ) 18:1

            KGŠM : SPŠJM ( Murgaška ) 7:3

            KGŠM : GMK ( gym.M.Kováča ) 5:2

            KGŠM : SOŠ Stavebná (Kremnička ) 5:2

            KGŠM : EVG ( gym.evanielické ) 3:0

            O úspech sa pričinili: Richter R., Senček B., Solárik A., Rusňák S., Murčo T., Ferenc T., Valent Š., Ďaďan D., Chaban K., Janota T., Gyulai M., Hajkovský Š., Hajkovský M., Rafaj J.

            Gratulujeme a prajeme veľa šťastia na kraji. 

            Viac info a foto  na bbzmf

             

             

             

          • Úspechy francúzštinárov na krajskom kole OFJ

          • Dňa 9. 2. 2024 sa konalo krajské kolo olympiády z francúzskeho jazyka, kde naši študenti súťažili vo všetkých štyroch kategóriách, pričom v troch z nich získali pódiové umiestnenie. 

            Kategória 1B: Mária Ďaďaňová (tercia) - 2. miesto

            Kategória 2A: Dominika Nociarová (sexta) - 2. miesto

            Kategória 2B: Eliška Dušičková (oktáva) - 3. miesto

            Ďakujeme všetkým za reprezentáciu školy a gratulujeme k úspechom! 

          • PLES KGŠM - POĎAKOVANIE

          • V sobotu - 10. 2. sa konal už 26. ročník nášho školského plesu. Všetci sme sa super zabávali a rozlúčili sa tak s fašiangovým obdobím. Ďakujeme celému organizačnému tímu a všetkým pomocníkom, ako aj rodičom a zamestnancom školy, ktorí nám akokoľvek pomohli. Ďakujeme všetkým sponzorom, ako aj tým, ktorí napiekli koláčiky. Ďakujeme aj všetkým zúčastneným študentom, že sa správali slušne, a že celý ples prebehol bez problémov.

            ĎAKUJEME SPONZOROM:
            rod. Senčeková, rod. Reguliová, rod. Pančíková, rod. Krajčiová, p. Rafajová, p. Urbanová, p. Bibová, Pražiareň Ondrejka, otec Boris, Kaviareň Poetika, Firma ELSPO BB, GLS, GYM Arena, Bonjour palacinkáreň, Skauti BB, Spezax Caffe, Barovňa Čarovňa, Mega Books, Kaviareň Pod Stromom, Fuggerov dvor, SDA, 365.café, FASSI, Kníhkupectvo Rosa, Rádio Lumen, Big Music, Penzión Zornička, Kvetinárstvo Nezábudka, Latino Dance Fusion, BARAN s.r.o., EverLift Slovakia, Čarovný svet.

            Za fotky ďakujeme Martinovi Monišovi z kvinty.

          • Okresné kolo v basketbale žiakov SŠ

          • V utorok 30.1. bola naša škola organizátorom OK v  basketbale žiakov SŠ. Zúčastnených bolo 10 škôl, ktoré sa rozlosovali do dvoch skupín. Naše družstvo, v prvom zápase so Strednou športovou školou, výrazne prehralo, ale bol to neskorší víťaz celeho turnaja. V druhom zápase sme už, aspoň v prvom polčase, vzdorovali družstvu Obchodnej akadémie, ale aj tento neskorší medailista bol nad naše sily. Vo zvyšných zápasoch s družstvami Gymnázia M. Kováča a Gymnázia A. Sládkoviča sme už zvíťazili a celkove na turnaji obsadili piatu priečku.Tým sme sa stali najlepším družstvom medzi gymnáziami. Chlapci podali výkony na hranici svojich možností a preto im a všetkým, ktorí sa podieľali na tomto turnaji patrí veľká vďaka.

          • Predvianočný basketbalový turnaj

          • Fotogaléria

            V sobotu 23.12. 2023 sa v telocvični KGŠM uskutočnil už 10. ročník predvianočného turnaja súčasných a bývalých basketbalistov našej školy. Súťažili 4 družstvá  /tri absoventské a jedno súčasné/. Zápasy boli veľmi vyrovnané, o poradí na prvých troch miestach rozhodovalo skóre zo vzájomných zápasov absolventov. Súčasní hráči ťahali za kratší koniec, majú sa ešte čo učiť od ich starších kolegov.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným za účasť a už sa tešíme na ďalší ročník.

          • Erasmus+ 2023-1-SK01-KA121-SCH-000138733

          • Od letných dní nás už delia mnohé týždne, my však stále nevieme zabudnúť na školenie, ktorého sme sa s kolegom Lacom Javorským zúčastnili na začiatku júla 2023, presnejšie v termíne od 10. do 15. júla v talianskom meste Alghero na brehu Stredozemného mora.

            Počas svojej pedagogickej praxe sme zažili už nejedno školenie, ktoré nám viac či menej prinieslo nové vedomosti. Táto skúsenosť, ktorú nám vrámci programu Erasmus+ poskytla naša škola, však všetky predošlé do značnej miery prekonala.

            Školenie, ktoré bolo zamerané na Neuroscience, čiže vedu, ktorá sa zaoberá skúmaním mozgu a jeho špecifík nielen z hľadiska vzdelávania, nás priviedlo k tomu, aby sme na proces učenia a vzdelávania nazerali s vedomím moderných poznatkov o mozgu, o jeho fungovaní a nastavení v jednotlivých fázach učenia, o rôznych prekážkach ako aj o tom, ako urobiť čo najviac pre vytvorenie dobrých podmienok pre učenie a komunikáciu v triede.

            Pridaná hodnota tohto školenia spočívala v tom, že prebiehalo v anglickom jazyku za účasti učiteľov zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Rumunska. Program bol časovo aj obsahovo vyvážený, často sme sa vracali k veciam z predošlého dňa a bol dopĺňaný praktickými cvičeniami a aktivitami, ktoré sa chystáme implementovať vo vyučovacom procese.

            Keďže aj kvalitné školenie potrebuje svoje prestávky, čas po školení sme individuálne, ale aj spoločne trávili prechádzkami po turisticky atraktívnom meste a okolitej prírode, ktorej dominovalo more a početné pláže. Zakúsili sme aj ďalšiu tvár talianskej kultúry a gastronómie, keďže Sardínia sa v mnohom od Talianska na pevnine líši. Vďaka týmto novým zážitkom malo aj školenie, ktoré viedol mediálne známy PhDr. Robert Krause, PhD, MBA, výnimočnú hodnotu, ktorú umocnila aj výborná organizácia a príjemné prostredie plné podpory a porozumenia.

             

            Pre podrobnosti si prosím pozrite priložené súbory: Ako_sme_sa_cez_prázdniny_vzdelávali

            alghero_fotky_Erasmus_.pdf

          • (Po)hodový týždeň

          • Koncom októbra sme na škole prežili nevšedný týždeň. Už pondelok 23.októbra sa nezačínal tradične: prišli sme síce do školy na ôsmu, ale bez tašiek...vlastne s taškami, ale plnými dobrotami. Slávili sme totiž nášho patróna sv. Jána Pavla II., boli teda naše školské hody. Najprv niečo pre dušu, potom aj pre telo. Slávnostnú sv.omšu s nami slávil niekdajší duchovný správca školy Mons. Jozef Štrba (šk.rok 1995/96), niekdajší tajomník zakladateľa našej školy, otca biskupa Baláža. Po sv.omši bol čas aj na naše triedne hodovania, až do chvíle, kedy sme mali ešte spoločný kultúrno-zábavný program. 

            Tým sa to však ešte neskončilo. Totiž nasledujúci štvrtok (26.októbra) sme sa o pol siedmej ráno päťdesiati natlačili do autobusu a smerovali do rodiska dvoch svätcov: bl. Zdenky Schellingovej v Krivej na Orave a sv. Jána Pavla II. v poľských Wadowiciach. Bol to určite veľký zážitok, na ktorý sa len tak nezabúda. Pán Boh nech odmení všetkých organizátorov i dobrodincov, vďaka ktorým sme mohli stráviť taký pekný čas.

          • Škola v prírode

          • Tretí septembrový týždeň bol pre nás, sekundánov a terciánov, výnimočný – neučili sme sa totiž klasicky, v škole, ale učili sme sa v prírode. Konkrétne strávili sme celý týždeň v neďalekej Ľubietovej, v krásnom prostredí chaty Lubetha.

            Hneď v pondelok popoludní sme spoznali históriu Ľubietovej – niekdajšieho kráľovského banského mesta – pomocou náučného banského chodníka, na ktorom sme si nazbierali krásne sfarbené kamienky. Ďalšie tri dni nám vyplnilo dopoludňajšie (voľnejšie) vyučovanie, popoludní a večer nasledovali prechádzky v okolí, športové či spoločenské hry a nekonečné rozhovory – nepoužívali sme mobily, teda sme na nové zážitky s kamarátmi mali dosť času. V stredu nás navštívili tretiaci, ktorí pre nás pripravili animačný program plný hier a súťaží, a otec Boris nám odslúžil sv. omšu v prírodnom altánku. V piatok sme ešte stihli popozerať aj Bystriansku jaskyňu a plní emócií a zážitkov sme sa vrátili domov k rodičom.

          • Úžasný KOŽAZ

          • 11. - 14.9.2023 sa žiaci septimy a 3.A zúčastnili KOŽAZ-u a geografickej exkurzie. Žiaci plnili úlohy z topografie. civilnej ochrany, zdravotnej a streleckej prípravy. Absolvovali turistický pochod k sútoku Hrona a Dunaja i návštevu baziliky v Ostrihome. Počas kurzu sme zažili množstvo zábavy a odnášame si nezabudnuteľné zážitky.