• Koledovanie v prezidentskom paláci

          • Našu študentku Moniku Paľovovú zo 4.B ako sprevádzajúcu osobu koledníckych skupiniek zo Serede, Ľubice a Prievidze prijal na Nový rok v mene všetkých koledníkov Dobrej noviny prezident Andrej Kiska. Zavinšovali a zaspievali nie len prezidentovi i jeho spolupracovníkom, aby Vianočná radosť z narodenia Krista priniesla do jeho práce veľa požehnania a pokoja.

            Témou 23. ročníka Dobrej noviny, na ceste k životu, vystihuje projekt zdravotnej starostlivosti pre matky s deťmi v Alitene, na severe Etiópie. Andrej Kiska vyjadril svoju podporu a povedal,

            že je ako prezident veľmi hrdý na projekty Dobrej noviny.

          • JUVENES TRANSLATORES

          • V decembri sa na našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže mladých prekladateľov JUVENES TRANSLATORES, ktorú organizuje Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre preklad. Súťaž vyvrcholila seminárom „Mladí prekladatelia – čo ponúka táto profesia?“ v Bratislave, na ktorej nás reprezentoval Vojtech Höhn zo Sexty.
            Víťazmi školského kola súťaže za jednotlivé jazyky sa stali:
            1. miesto: Ema Štullerová (AJ), Adam Belko (FJ) a Vojtech Höhn (NJ)
            2. miesto: Adam Zemko (AJ), Jakub Duda (FJ) a Adam Bobák (NJ)
            3. miesto: Terézia Uhrinová (AJ) a Lukáš Piršč (FJ)
            Všetkým mladým prekladateľom blahoželáme a prajeme ďalšie jazykové úspechy.

        • Ples KGŠM
          • Ples KGŠM

          • Milí rodičia, študenti a absolventi i všetci zamestnanci školy. Srdečne Vás pozývame na náš školský ples, ktorý sa uskutoční 10. 2. 2018 v jedálni J. Murgaša o 19:00. Lístok stojí 15 Eur a môžete si ho zakúpiť u Lucii Štecovej od 15. 1. do 5. 2. na adrese: lucia.stecova@gmail.com alebo na telefónnom čísle 0915 819 688. Zároveň, Vás, prosíme o sponzorské dary do tomboly. Tešíme sa na Vás. S pozdravom, organizačný tím plesu KGŠM.

        • Javorčatá na spoločných modlitbách veriacich
          • Javorčatá na spoločných modlitbách veriacich

          • Dňa 29. novembra sa náš školský spevokol už druhýkrát zúčastnil ekumenickej bohoslužby a spoločných modlitieb veriacich v Banskej Bystrici. Kým minulý rok (2016) bol spoluorganizátorom a hostiteľom katedrálny chrám sv. Františka Xaverského, tento rok sa predstavitelia náboženských spoločenstiev stretli v  chráme Evanjelickej cirkvi a.v. v Lazovnej ulici. Hoci program začínal dosť neskoro, o 20:00, čo mohol byť pre niektorých (najmä internatistov) istý problém, väčšina nášho spevokolu vydržala statočne až do konca spoločnej bohoslužby pozostávajúcej z modlitieb, piesní  a prednášok.

            Duchovní rímskokatolíckej, evanjelickej, gréckokatolíckej, baptistickej a apoštolskej cirkvi, náš spevokol, 2 spevokoly evanjelikov (mládežnícky a dospelácky), a spevácke duo Cirkvi bratskej postupne priniesli svoje modlitby, piesne a príhovory. Veľmi zaujímavým prekvapením bola účasť predstaviteľov židovskej obce na Slovensku a moslimskej komunity na Slovensku. Hoci sa program bohoslužby pretiahol do neskorých večerných hodín, spoločné pohostenie pripravené v bývalej evanjelickej fare bolo naozaj ako agapé prejavom vzájomnej úcty a  lásky k spoločnému jedinému Bohu. Pekná skúsenosť z udalosti, na ktorej naše „Javorčatá“ nemohli chýbať!

             

            Laco Javorský

        • Javorčatá spievali pre väznené ženy
          • Javorčatá spievali pre väznené ženy

          • Dňa 19. Decembra 2017,  v čase predvianočného zhonu, si náš školský  spevácky zbor „Jarovčatá“ našiel kúsok vzácneho času a  piesňami  z vlastného repertoáru potešil ženy vo výkone trestu, pracujúce v rekreačnom stredisku Ministerstva vnútra v Bienskej doline v Kováčovej. Každú  pieseň s hlbokým textom a posolstvom, uviedol p. profesor Javorský krátkou meditáciou. Na začiatku bolo možno trochu cítiť rozpačité pocity na oboch stranách, ktoré však  postupne  vystriedal pocit šťastia, vďačnosti  a dojatia,  čo sa prejavilo, kde tu, malou slzičkou na tvárach v obecenstve. Na záver sme si spoločne zaspievali Tichú noc a sprítomnili tak už blížiacu sa vianočnú atmosféru.  

            Sme vďační za to, že sme svoj čas a talenty investovali do tejto služby. Odmenou nám bolo nielen to, že sa o nás  organizátori veľkoryso postarali, čo sa týka odvozu a dovozu a bohatého občerstvenia po koncerte, ale hlavne, že naša návšteva bola skutkom milosrdenstva (väzňov navštevovať) a prejavom lásky voči tým, ktorým život mnoho dobra nedoprial.

            Erika Lišaníková