• KGŠM oslavuje 25. výročie!

          • V stredu 26. apríla 2017 si slávnostnou sv. omšou v Katedrále sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici a následne akadémiou v budove historickej Radnice pripomenieme 25. výročie znovuobnovenia Katolíckeho gymnázia v Banskej Bystrici. Ďakovnú sv. omšu bude celebrovať Mons. Marián Chovanec. Do programu akadémie sa okrem súčasných študentov zapoja aj absolventi gymnázia.

            Katolícke gymnázium, ktoré nesie meno po 6. banskobystrickom biskupovi Štefanovi Moysesovi, bolo oficiálne zriadené 6. marca 1992 biskupom Rudolfom Balážom, ktorému vždy ležalo na srdci duchovné dobro detí a mladých, preto od jej začiatku v nej zriadil aj Duchovnú správu so svojím kňazom. Po prvom školskom roku vyučovanom v provizórnych podmienkach materskej škôlky dnes sídli v budove bývalého sirotinca v širšom centre mesta. Na prelome storočí bola ku škole dobudovaná prístavba s internátom a špeciálnymi učebňami a takisto priestranná telocvičňa. V roku 2011 prešla škola za pomoci grantov generálnou rekonštrukciou.

            Vychovávať srdce i myseľ  tristodvadsiatim študentom Katolíckeho gymnázia Štefana Moysesa sa v tomto školskom roku snaží 32 pedagogických zamestnancov. Škola ponúka 8 a 4-ročnú formu štúdia s možnosťou ubytovania študentov v školskom internáte. Súčasťou komplexu je aj priestranná kaplnka, ktorá je zasvätená sv. Jánovi Pavlovi II.

        • Jazykový kvet 2017
          • Jazykový kvet 2017

          • V piatok 7.4. sa naši žiaci zúčastnili krajského finálového kola súťaže Jazykový kvet 2017. Aj tento rok odišli s výbornými výsledkami.

            ☺ 1. miesto v kategórii II NEJ dráma, vlastná tvorba a postup do celoštátneho kola si vybojovali žiaci Kvarty Fröhlichová Sabina, Golubieva Mariia, Gombalová Jana, Jankovičová Ester, Jelínková Barbora, Jurčák Robert,  Jursíková Katarína, Kocianová Tamara, Kopálová Natália, Lukáč Dominik, Pribulová Antónia, Synak Peter, Szabová Terézia. Autorom je Vojtech Höhn z Kvinty.   

            ☺ 1. miesto v kategórii II TAJ poézia a próza, prevzatá tvorba získala Barbora Jelínková z Kvarty a tiež postupuje do celoštátneho kola.

            ☺ 2. miesto v kategórii II NEJ poézia a próza, prevzatá tvorba získala Lea Notová zo Sekundy.

            Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Úspech v súťaži Mladý Európan

          • 12. apríla sa v Banskej Bystrici konalo regionálne kolo vedomostnej súťaže o Európskej únii, kde nás veľmi úspešne reprezentovali žiaci III.A - Adam Čermák, Matúš Oravkin a Lenka Vigašová. V konkurencii 15 stredných škôl z banskobystrického a žilinského kraja obsadili krásne 3. miesto. Ďakujeme im za reprezentáciu školy a gratulujeme!!!

          • 1. miesto - krajské kolo SOČ

          • 7. apríla 2017 sa vo Zvolene uskutočnilo krajské kolo prehliadky stredoškolskej odbornej činnosti
            (SOČ). 
            Konkurencia bola veľká a nás nesmierne teší, že si v nej naša žiačka, Alexandra Kováčová (3.A), vybojovala so svojou prácou o alchýmii v kuchyni PRVÉ MIESTO a zároveň postup do celoštátneho kola. Gratulujeme!
          • Spevácke úspechy vo frankofónnej súťaži

          • To, že študenti nášho gymnázia sú šikovní v rôznych oblastiach, sa potvrdilo aj v súťaži Spievam po francúzsky 2017. V piatok 7.4.2017 sme sa zúčastnili krajského kola v Žiline, kde nás neodradila ani početná a vysoká konkurencia. Naše zastúpenie v každej kategórii  porota hodnotila veľmi pozitívne

            a takto to dopadlo: Gabriela Moravčíková a Viktória Jarábeková (15-17 rokov) sa umiestnili na 4. mieste, Mária Vavrúšová (18-28 rokov) obhájila 2.miesto a Tatiana Soláriková (do 14 rokov) sa prespievala až na 1. miesto.   Šikovným spevákom (a ich doprevádzajúcim hudobníkom!) srdečne gratulujeme a ďakujeme za krásnu reprezentáciu, sme na vás hrdí! Budeme držať palce v celoštátnom finále 2.6.2017 v Banskej Bystrici.

               

          • Pekné - historické umiestnenie

          • V uplynulých dňoch sa nám podarilo získať pekné umiestnenia v dejepisných súťažiach. Najprv nás potešilo 3. miesto Miroslava Mandalíka z 1.B, ktorý so cťou obhájil svoj dejepisný projekt na krajskom kole dejepisnej olympiády.

            Na tento úspech nadviazalo družstvo našej školy, ktoré zvíťazilo v krajskom kole Česko-slovenskej dejepisnej súťaže a v konkurencii škôl nášho kraja si vybojovalo postup do celočeskoslovenského kola, ktoré sa bude konať na jeseň v Chebe. Víťazné družstvo tvorili: Miroslav Mandalík (1.B), Filip Vlček (1.A)   a Tomáš Slepčan (septima). GRATULUJEME!!!!

          • Svetový deň zdravia

          • 7. apríla je svetový deň zdravia a my sme si pre Vás pripravili súťaž o najzdravšiu desiatu. Pošli teda svoju fotku s najzdravšou desiatou do piatku 7. 4. a vyhraj zaujímavé ceny. :) Svoje fotky posielaj na:  lucia.stecova@gmail.com

          • Festival speváckych zborov

          • Fotogaléria

            23.-25. marca 2017 sa v Ružomberku uskutočnil FESTIVAL stredoškolských speváckych zborov: „Cantare choraliter". Zúčastnili sa ho aj naši speváci "Javorčatá", ktoré zažili spoločnú radosť zo spevu a hudby, kopec zábavy a získali nové zručnosti i skúsenosti v zborovom speve. Nadviazali tiež nové priateľstvá a povzbudenie na ceste umenia a krásy. Festival mal nesúťažný charakter a vyvrcholil programom vo Veľkej Dvorane Kultúrneho Domu Andreja Hlinku v piatok 24. marca o 18:00 hodine,

            kde naše Javorčatá hviezdili so svojimi piesňami. Javorčatá ďakujú za finančný príspevok rodičovskej rade a za možnosť zúčastniť sa festivalu, a samozrejme sa už tešia na jeho ďalšie pokračovanie.​

          • Frankofónny deň na KGŠM

          • V piatok 24.3.2017 v našej škole rozvoniavali dobroty! V spolupráci s Alliance Française v Banskej Bystrici sme už tradične zorganizovali gastronomický workshop. Francúzsky kuchár François Bouillet si pre nás pripravil typické menu, ktoré vzniklo pod šikovnými rukami žiakov našej školy a Gymnázia A. Sládkoviča.

            Varenie sme s Françoisovou pomocou hravo zvládli! Na záver nám k degustácii prišla zahrať štrasburgská kapela Ernest, takže o zážitky a príjemné chvíle nebola núdza. Ďakujeme za krásny deň a kopec nových skúseností a zážitkov... à bientôt!